Isnin, 29 November 2021

cara claim CREDIT ACCOUNT AirAsia paling mudah

 ihiks, hai assalmua'laikum semua.


Memandangkan aku agak takdak kerja di office sekarang, aku rasa aku nak ajar hampa yang tak reti claim credit account AirAsia dengan cara paling mudah. Kalau diingat semula, dah berapa ratus duit aku burn je dengan AirAsia gara-gara kebodohan aku chat dengan AVA sampai aku give-up. Pehal susah sangat orang lain buat senang ja. Bukti give-up yang pertama, aku telah meminta pertolongan kawan aku yakni Qistina, dia expert arr bab-bab claim refund AirAsia ni. Berbuih mulut dia ajar aku, tetap fail guys. Memang problem sistem AirAsia aku tu. Donno whyyyyyy


Sampailah takdir aku di sarawak ni, aku kenal semula dengan junior aku zaman skolah yakni Intan dan Najmi. Satu hari aku tanya Najmi cemana nak buat claim credit account, flight aku cancel. Pastu dengan confidentnya dia cakap SATGI SAYA AJAQ KAK, SENANG JA. Aku masih was-was biar betul dia ni, aku buat selama ni sentiasa gagal, senang celah mana. HAHAHA. Maka, lepas beliau ajar aku, sumpahhh wa cakap sama lu, SENANGGGG NAK MATIKKKKK. ok mari kita mulakan.....


Pertama sekali, hampa save number ni, ni number AirAsia. Yang reply mesej tu robot jugak, tapi aku rasa robot ni tak menyakitkan hati macam chat di AVA HAHAHA



011-35165078



lepas dah save number AirAsia ni, buka di wasap. Kalau tak naik hampa refresh la wasap tu. Dah naik number ni di wasap terus hampa mesej di "HI"


Pastu ambil number 2,


Pastu ambil number 2 lagi,

Pastu ambil number 4,

Pastu ambil number 2,

Pastu ambil number 1 dan bagi booking number,
Pastu dia akan minta surname dan departure


Taraaa.... seminit ja dah settle credit refund. SELAMAT MENCUBA !!!

Isnin, 15 November 2021

LUBUK INFO jawatan kosong Pensyarah

Jap, aku tak tahu nak start cemana, maklumlah dah lama tak tulis benda ilmiah dan berguna untuk masyarakat HAHAHA. ok guys, mari kita mulakan memandangkan harini mood aku soo gooooddd dan rajin. 





Sebelum aku dapat posting jadi pensyarah seperti yang aku cita-citakan sejak di bangku sekolah, aku banyak follow group-group yang memberi info mengenai jawatan kosong untuk pensyarah ni. Dari website, Facebook sampailah Telegram, ada je group info jawatan kosong pensyarah ni. Dan paling penting, ada je jawatan pensyarah ni untuk lepasan DEGREE. Ye, ADA. Sambil buat master/phD boleh gain experience jadi pensyarah biasa-biasa dulu, tu target aku.

Ok, pertama dan selamanya marilah kita semua apply jawatan DH41 di website SPP. Aku dapat kerja melalui sini. Skim pencen, jangan khuatir ya. Apply je, pastu follow FB SPP, nanti kalau ada kekosongan jawatan yang sesuai dengan qualification kita diorang update di FB. Masa tu just update permohonan kita. Macam aku dulu apply tahun 2020, pastu aku biar je situ, bila SPP maklum ada kekosongan di FB diorang aku update je permohonan aku. Apply 2020, dapat kerja setahun kemudian. Tu pasal aku cakap apply je pastu tak perlu pun nak buka website hari-hari check, just follow rapat FB SPP. Ok ni link SPP untuk korang apply jawatan pensyarah gred DH41.


Website SPP untuk apply jawatan DH41 https://www.spp.gov.my/

Ambil bahagian mySPP tu untuk apply jawatan. Pastu dia akan keluar macam di bawah ni ;




Facebook SPP untuk sebarang update https://www.facebook.com/SPAMalaysia.gov



Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan, alang-alang aku nak cerita mengenai SPP aku cerita je lah beberapa info yang orang selalu tanya aku. Untuk yang ada master dan phD boleh je apply, tapi kebiasaan offer letter untuk degree (kalau tak silap aku lah), tapi bila dah masuk kerja boleh buat pelarasan gaji. Tapi kalau yang dapat offer letter dan belum habis master macam aku, tak boleh buat pelarasan gaji bila dah grad nanti, just akan dapat markah bonus untuk SKT (sasaran kerja tahunan). Markah bonus tu menyumbang kepada kenaikkan pangkat nanti.

Ok, bawah ni aku share page-page facebook dan group-group di facebook yang banyak kongsi info mengenai jawatan kosong pensyarah. Dimulakan dengan Uitm, sebab Uitm kadang kala diorang keluarkan jawatan kosong pensyarah sambilan dimana lepasan degree pun boleh apply. Dulu aku fokus Uitm sekitar johor, sebab aku stay sana kan, jadi memang follow rapat la FB ni. Aku pernah dapat interview uitm segamat, tapi aku decline. Korang cari je page Uitm di FB, kebiasaan jawatan kosong untuk Uitm tersebut ada di page FB masing-masing.







Bawah ni aku share FB page yang selalu share jawatan kosong secara general, page-page yang aku follow rapat suatu masa dahulu ;












Doctorate support group ni kalau tak salah aku group ni terbina untuk pelajar master dan phD. Ramai share experience jatuh bangun berjaya habiskan master dan phD. Pada masa yang sama juga, ada yang share jawatan kosong universiti awam, swasta dan luar negara.



Bawah ni pula group telegram ;




Ni group di telegram mengenai jawatan DH41 dan DH29. 











Zaman aku job hunting dulu, aku ada baca senior-senior share bahawasanya jawatan pensyarah ni open sepanjang tahun, just randomly hantar resume. Pastu aku ada dapat tips, try hantar resume selama 6 bulan berturut-turut di satu-satu institusi tu. Lepas 6 bulan kalau tak dapat panggilan interview boleh stop hantar resume ke IPT tersebut. So dulu aku fokus ke IPTS je, aku search di MQA senarai IPTS yang ada di negeri johor. Masa tu aku fokus johor je, korang boleh try untuk negeri yang korang target. Lecturer aku dulu share experience, dia hantar resume ke ke semua IPTS dalam malaysia dan alhamdulillah dia dapat 2 IPTS panggil interview. Senarai ni boleh cari di website MQA. Ni contoh yang aku cari dulu ;





Alhamdulillah, settle juga aku update lubuk info jawatan kosong pensyarah yang aku follow selama ni. Semoga bermanfaat untuk kalian. Dan semoga sesiapa yang tengah job hunting dipermudahkan segala urusan dan mendapat perkerjaan yang diimpikan. Pengalaman interview SPP nanti aku share next time ya. Kelas dah nak start ni HAHA,


Bye.

Mukah, Sarawak.



Ahad, 7 November 2021

Kelahiran Secara C-Section: 10 Perkara Yang Jarang Diberitahu!

****Dipetik daripada DANITA MATERNITY STORE & diolah oleh pengalaman sendiri

[ ENTRI LAMA SEWAKTU KELAHIRAN MISYAAL- 2015 ]

------

Pembedahan Caesarean atau C-Section adalah pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung.

Kali ini Kak Danita nak share dengan anda apa sebenarnya yang berlaku ketika pembedahan C-section dilakukan. Biasanya, perkara ini sering ter’missed-out’ dalam perkongsian pengalaman bersalin secara pembedahan oleh ibu-ibu yang berpengalaman. Kenapa agaknya yer?

Mungkin terlalu ‘excited’ dengan kehadiran orang baru, sampaikan terlupa detik-detik cemas yang baru dilalui. Bak kata orang, tengok jer muka baby kesayangan, lupa segala kesakitan. Betul tak ibu-ibu?

Ok, jom kita lihat 10 perkara yang biasanya dilalui ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan, tetapi jarang dikongsikan:

1. Anda mungkin menggigil tanpa henti sepanjang proses pembedahan – Yup, betul.  Majoriti ibu-ibu menggigil bukan secara sukarela, dan tak mampu di’control’ sepanjang tempoh pembedahan dilakukan. Pelik kan? But it’s perfectly normal, menurut doktor.  *** yups. Memang menggigil gilaaa arhhh badan aku. Tapi lepas dah settle baby keluar, gam perut. Masa sedang operation tu memang rasa sejuk ya amat macam di aukland , tapi dah tangan kiri kanan macam kena paku , memang kena tahan je laaa. Lepas dah buka tangan apa tu, memang aku pun pelik kenapa aku sampai menggigil. Siap tanya nurse lagi, kenapa saya jadi macam ni , dan nurse pun cakap , effect ubat bius tadi tu. Nothing to worry insyaAllah

Badan anda mungkin akan mula menggigil kerana semasa pembedahan, suhu badan anda akan jatuh. Ini adalah kerana ubat anestetik yang diberi mengurangkan kadar kawalan suhu badan anda dan biasanya bilik pembedahan adalah sejuk. Anda mungkin mendapati keadaan ini agak menggentarkan, tetapi ia tidak membahayakan dan biasanya berlarutan selama setengah jam sahaja. Jururawat atau bidan yang menjaga anda akan memastikan badan anda dipanaskan dengan selimut pemanas. ***haah. Lepas settle tu , nurse akan tolak kita ke satu ruang dan letak selimut pemanas. Apa aku ingat selimut pemanas tu macam belon kembang kempis kejap kejap. Hohoho

2. Anda mungkin merasa seperti ditarik sedikit ketika bayi dikeluarkan – Berita baiknya ialah anda akan benar-benar merasa kebas dari perut ke bawah semasa pembedahan (sehinggalah beberapa jam selepas itu), jadi anda tidak akan sakit walau sedikitpun ketika dibedah. Tetapi ada sesetengah ibu yang share bahawa mereka merasa sedikit tolakan dan tarikan ketika bayi dikeluarkan dari perut.

Especially untuk ibu-ibu yang posisi bayi mereka ke atas sedikit iaitu berdekatan bahagian tulang rusuk. Jika ini berlaku, anda tak perlu cemas, tarik nafas dalam-dalam agar anda berasa selesa. Jika perlu, maklumkan kepada doktor untuk menasihati apa yang patut anda lakukan. ***time nak keluarkan baby tu aku rasalah jugak macam ada orang tolak tolak perut dari dada. Macam tolak baby keluar , serius rasa macam katil pun bergerak. Huhu

3.Anda mungkin akan ‘membeku’ dalam bilik pembedahan (OT) – Kerap kali Kak Danita dengar dari pengalaman kawan-kawan yang mengadu tentang bilik OT yang teramat sejuk hingga terasa macam nak ‘beku’. Benar, suhu di bilik OT biasanya lebih rendah untuk mengekalkan sterility, mencegah kelembapan dan megelak kehadiran bakteria.

Sebenarnya, suhu bilik pembedahan tidaklah terlalu sejuk kerana doktor telah menaikkan sedikit suhu untuk accomodate kelahiran si kecil, tapi memandangkan keadaan anda yang separuh bogel dan ubat anestetik yang menyebabkan badan tidak dapat mengawal suhu badan, tidak hairanlah jika ibu-ibu rasa macam nak ‘beku’ dan menggigil tak henti pulak tu. Tapi anda tak perlu risau, anda akan diberikan selimut hangat untuk membantu memanaskan badan sepanjang tempoh pembedahan. *** dah more than 4 kali masuk bilik bedah , memanh beku betul rasa sampai aku memang akan tanya kenapa eah sejuk gila dan tengok doc relex betul. Hehe

4. Anda akan mendapat bonus “urutan kaki” – Selepas pembedahan doktor anda akan memasang sejenis peralatan urutan kaki yang kelihatan seperti kasut but yang besar dikenali SCDs, yang berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah anda dan mengelakkan pembekuan darah.

Mungkin kelihatan sedikit pelik pada mulanya (kerana ia menggelembung dan mengempiskan berulang kali), tetapi lebih cepat peredaran darah anda kembali normal, lebih cepat petugas perubatan menanggalkan peralatan tersebut.

Tetapi tidak semua hospital menyediakan peralatan ini. Antara kaedah lain yang biasa dipraktikkan di hospital kerajaan di Malaysia untuk menggalakkan peredaran darah dan mengelakkan darah beku ialah melalui suntikan yang diberikan 2 kali sehari selama beberapa hari. ***yang ni aku tak pengalaman. Mybe sebab gov kot kan..huhu

5.Ubat pelembut najis = BFF anda yang baru – Sembelit atau kesukaran membuang air besar selepas pembedahan C-section merupakan antara masalah utama ibu-ibu, kerana agak sukar untuk meneran dalam keadaan perut yang sakit akibat pembedahan.

Mengambil pelembut najis selepas bersalin akan memudahkan proses pelawasan  dan membantu anda membuang air besar tanpa kesakitan. Jangan pula anda menahan dari membuang air besar kerana takut luka pembedahan terbuka! Luka pembedahan anda dijahit rapi dan kemas, ia tak mungkin terbuka hanya kerana anda membuang air besar, ia tak mungkin berlaku! *** ni aku tak sure, sebab masa bagi ubat aku takda tanya , semua telan glurpp. Haha. Tapi aku perasan la yang lepas habis ubat bius semua aku berry ke apa relex ja macam takda apa apa. Huhu

6.Batuk, bersin dan muntah akan menyakitkan! – Yup, memang tak dapat dinafikan, even berdehem dan ketawa pun terasa sakit kat perut. Ada kaedah yang boleh membantu anda mengurangkan kesakitan jika anda perlu bersin atau batuk. Ambil bantal dan lekapkan pada perut anda dan tekan sedikit.

Ia sangat membantu untuk menyokong abdomen anda sewaktu batuk atau bersin kerana mengenakan tekanan pada bahagian perut yang baru dibedah boleh mengurangkan kesakitakan akibat pengecutan otot ketika anda batuk atau bersin. Kesakitan mungkin agak ketara pada minggu pertama, namun ia akan beransur lebik baik apabila luka pembedahan anda semakin sembuh.  ***Alhamdulillah , bab batuk bersin gelak yang menyakitkan ni aku tak rasa. Syukur ya amaaatt. Jadi aku no komen. Hehe

7.Senaman adalah segala-galanya – Bukan bermakna anda perlu melakukan senaman berat, tidak. Tetapi ibu-ibu yang baru menjalani pembedahan seharusnya cuba untuk bangun dan berjalan-jalan disekitar bila doktor dah bagi ‘green light’. Biasanya hari kedua atau ketiga selepas pembedahan, anda dah boleh mula bangun.

Memang perit pada mulanya, tapi ini perlu dilakukan untuk mengelakkan darah beku dan menggalakkan peredaran darah. Darah beku sangat bahaya tau, boleh menyebabkan kematian! Jadi, jangan takut untuk bergerak, lakukan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan. Dapatkan pertolongan suami atau jururawat jika anda perlukan bantuan. *** alhamdulillah , bab jalan ni pun aku kemain pro ! Haha. Sebab aku memang jenis relex je eah. Huhu

8.Darah nifas akan keluar sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal – Ada ibu-ibu yang ingat bila bersalin secara pembedahan, darah nifas tidak lagi keluar. Sebenarnya, anda juga akan mengalami pendarahan sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal, mungkin tidak sebanyak mereka tapi ia masih berlaku.

Ini kerana, dinding rahim anda perlukan masa untuk pulih sendiri setelah plasenta terpisah dan saluran darah anda akan bertindak-balas dengan perubahan hormon selepas bersalin. Lagipun, lapisan darah tebal yang terbentuk dalam rahim untuk menyokong bayi anda sepanjang tempoh kehamilan perlu ‘gugur’ dengan sendirinya dan akan mengambil masa selama beberapa minggu. Jangan bimbang, biasanya pendarahan ini adalah ringan dan akan mengambil masa paling lama pun 6 minggu sahaja.

9Parut pembedahan mungkin menakutkan anda!  – Sesetengah ibu mengakui bahawa mereka tidak menyedari kepentingan bentuk parut yang bakal kekal diperut mereka kelak. Penjagaan luka ketika dalam pantang mungkin mempengaruhi parut pembedahan anda. Anda bertuah jika parut itu lama-kelamaan pudar dan hanya kelihatan seperti garis halus sahaja.

 Tapi ada juga ibu-ibu yang mendapat parut jenis keloid yang agak tebal dan jelas kelihatan. Bagaimana nak jaga luka pembedahan? Pastikan luka anda sentiasa kering (boleh keringkan dengan hair dryer setiap kali selepas mandi) dan elakkan dari menyapu sebarang gel atau krim dalam tempoh 6 minggu pertama kerana ia mungkin menyebabkan infection. Luka pembedahan biasanya tidak memerlukan sebarang sapuan krim atau ubat-ubatan melainkan ia mengalami infeksi dan dibekalkan ubat atau krim antibiotik oleh doktor. Hanya pastikan ia sentiasa kering!

10.Perut anda mungkin kembung selepas pembedahan (sehingga meyebabkan kesakitan hingga ke bahu!) – Kehadiran gas dalam perut anda boleh menekan diafragma, dan kesakitan mungkin merebak ke bahu. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mendapatkan ubat anti-gas dari jururawat, dan segera berjalan disekitar seberapa segera yang mungkin.

Kembung perut mungkin berlanjutan sehari atau lebih. Pastikan anda boleh kentut atau mengeluarkan angin sekurang-kurangnya sehari selepas pembedahan. Jika ini tidak berlaku, maklumkan pada jururawat atau doktor untuk rawatan. Sudahlah sakit akibat dibedah, jika perut juga meragam akibat kembung, tak senang duduk dibuatnya anda nanti.

Rasanya cukup perkongsian dari Kak Danita untuk kali ini. Entry kali rasanya memang lain dari yang lain dan semoga ia memberi manfaat untuk ibu-ibu sekalian, terutamanya ibu-ibu yang bakal melalui proses bersalin secara pembedahan untuk kali pertama. InsyaAllah, dalam artikel berikutnya, Kak Danita akan kongsikan pula apakah risiko dalam kehamilan sehingga menyebabkan ibu-ibu terpaksa bersalin secara pembedahan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

#setbersalindanita sesuai untuk yg bersalin secara normal dan Ceaserean.
Bagi yg ceaserean boleh pakai bengkung yg mesra ceaser iaitu 3 in1 postpartum belt .Mula pakai bilamana  doktor kata luka dah kering dan elok. Mulakan pakai jgn ketat2, ramai yg takut nak pakai tapi sebenarnya bagus kerana perut yg Ceaserean akan menggelebeh, tp bila pakai bengkung perut rasa selesa sbb ada support .Jadi selesa sikit nak gerak-gerak. Tambahan pula rahim akan cepat mengecut.Pastikan luka sentiasa kering dan bersih.

Ramai juga takut utk bertungku, actually digalakkan kecuali ditempat luka.Minta bantuan suami utk sediakan peralatan bertungku kerana pengabainya menyebabkan pengeluaran darah kotor tidak lancar.

#jussengatdara membantu mempercepatkan luka dalaman dan memberi tenaga utk si ibu.

utk lebih lanjut layari www.setbersalindanita.com
atau whatsapp ke 019 3080 948 utk konsultasi percuma

Sabtu, 24 Julai 2021

I'M BACK GUYSSS !!!

Salamua'laykum everyoneee !!! i'm back !!!! aku tengok dalam list aku publish entry last is 2017 HAHAHA, ada jugak yang masih di draf dan pengakhiranya hanya tulis tajuk je. How time flies guys. Baiklah, mari kita berkenalan semula. Heee.. Ini adalah 'aku' yang paling latest, kot lah hampa dah lupa ..



Marilah kita berborak secara rawak, rasa nak tulis apa aku buat selama menghilang dari menulis. Ntah lah, rasa hidup tak busy pun, tapi malas mungkin. Sayangkan bila malas, rugi kenangan-kenangan selama ni tak dapat nak ingat balik.

Aku dah habis degree pada tahun 2019, dah konvo dah. Masa aku konvo Abbas takde, masa tu kami #pjj malaysia - korea. Pada tahun 2020, aku decide nak sambung master, kiranya sekarang aku in progress lah buat master di UTM, skudai.  Sepanjang kami #pjj, aku sempat ke korea 4 kali dalam masa 2 tahun. Jangan tanya lah pasal explore korea, aku banyak dah lupa. Hanya ada gambar sebagai kenangan. Pada tahun 2019, kami suami isteri puas hati giler dapat tunaikan impian Misyaal nak main salji. Kena pulak rezeki tahun 2019 di korea salji lebat, bukan main seronok dia sampai self claim dia lahir di korea bukan malaysia. Hahaha




Lepas episod #pjj selama 2 tahun, kami berhijrah ke negeri selatan, sebab tu aku sambung study di UTM skudai. Aku sangkakan bila berhijrah hidup penuh bunga dan cahaya indah, tapi disebalik tu aku diuji dengan depression dan bipolar. Puncanya bila kami suami isteri 'lari' ke johor untuk jauh dari family Abbas yang toxic dan hipokrit, kami ingatkan bila kami lari hidup kami lagi tenang, rupanya lagi serabut bila depa duk kalut nak mai. Terus segala sakit hati selama ni keluar habis, dan aku telah di diagnos with depression and bipolar type 2. Sekarang dah setahun aku on ubat untuk stable. Struggle sangat. Dalam tempoh aku survive dengan mental illness ni, sempat lagi aku pregnant kali ke dua. Pregnancy kalini dah well plan, maka hidup perlu diteruskan. Memang high risk betul, ambil ubat psy bila pregnant, tapi tu je pilihan yang ada. Cuma masa pregnant dose paling minimum, sekarang dose mencanak dah. But Alhamduillah, i'm stable. Kadang-kadang bila dah 'malas' makan ubat ja aku macam unstable. Aku usahakan tak berlaku. Aku nak hidup normally like others.

1 febuari 2021, sekali lagi aku bersalin secara c-zer. Yes, kalini memang pilihan. Aku terus serah diri untuk c-zer sebab aku tak boleh survive sakit contraction, senang cakap bila sakit aku jadi stress sebab aku ingat memori hitam masa bersalin Misyaal. Kalau hampa nak tau lah, masa aku sakit nak mati bersalin Misyaal, aku call Abbas sambil nangis-nangis bagitau aku sakit (aku rasa benda ni normal kot), then sebelah Abbas ada pak dia, Abbas slowly pujuk aku, tenangkan aku, pastu tiba-tiba pak dia cakap,

"biar ja, jangan duk layan sangat"

giler weih, dia cakap macam tu. Telinga aku dan Abbas saksi kami dengar. Terus aku stress and effect baby, sebab tu masa Misyaal jadi fetal disstress. Jadi bila nak bersalin kali kedua, aku teringat terngiang ja ayat kejam pak dia tu, so aku jadi stress. Sebab tu aku pilih serah diri terus kali kedua ni. Senang. Aku malas nak berkias dah sekarang, lagipun semua orang mostly dah tahu kisah di balik jubah dan purdah family Abbas, so aku directly je lah cerita apa 'trauma' aku dalam hidup ni. Chill ok. 


Abdullah Izz Yusuf Bin Abbas Afifi


Selain pada tu, dalam fasa aku survive dengan masalah mental unstable, aku cari pasal lagi apply keje sebagai guru ganti untuk cantikkan resume aku Hahaha. In fact, aku nak masuk society balik setelah sekian lama aku 'takut' menghadapi dunia luar. Secara jujurnya aku memang tak boleh survive masa kali pertama kerja, anxiety aku teruk, bipolar aku masih belum overcome. Mujurlah ada pkp, aku tak jadi quit. Rezeki resume aku cantik sikit Hahaha

Bercerita pasal Abbas, he is a devote and supportive husband. Aku malas nak suruh dia pilih nak backup family dia ke aku, dia sendiri pilih berpihak pada aku lepas dia sendiri tengok perangai family dia macam mana. Kiranya bukan di pihak aku ja, sampai ke kawan-kawan biras aku semua dah buka cerita pasal family ni. Haha Bila Allah nak tunjuk guyss. So Abbas macam biasa, focus kerja, isteri dan anak-anak. Takde benda menarik pun pasal dia aku nak update melainkan tahap supportive dia yang sukar dijumpai pada mana-mana lelaki. gituewww. Malas la nak cerita issue mental illness ni, sampai tahun depan pun tak habis. Jap aku nak ingat apa lagi memori secara summary untuk aku tulis. heee

Oh ya, sebelum Abbas back for good, aku sempat travel ke Sabah dengan Misyaal. Salah satu impian aku untuk bonding time dengan Misyaal sebelum dia ada adik tercapai jugak. Kiranya sebelum adik dia keluar, boleh dikatakan impian aku untuk dia hampir kesemuanya tercapai. Yang belum tercapai satu je, dia belum baca quran. InsyaAllah tak lama dah boleh baca quran. Aku start speed dah ajar siang dan malam. Mudahan Allah murahkan rezeki Misyaal mudah belajar dan fahami al-quran. Ameeen. Sekarang, Alhamdulillah kami berempat hidup dibawah bumbung yang sama penuh harmoni dan gurau senda. Dah tak #pjj Alhamdulillah.

Ok lah, tu je lah kot selaku mukhadimah kembali menulis. Apa yang baik jadikan pelajaran, apa yang buruk jadikan sempadan. I am a human too.






bye, xoxo.



Jumaat, 1 Disember 2017

The New Chapter Of LIFE

Berrmula sejak semester lepas (semester 4) dan semester terakhir Abbas, kami banyak penuhkan hari hari dan masa yang ada dengan vacation. Senang cakap duk perabis duit sebagai kenangan sebelum kami melalui satu episod baru dalam hidup. Masa fighting dengan final exam, kami sempat lagi pergi Pulau Kapas, Terengganu. Selepas final exam kami ke Pulau Perhentian, Terengganu dan cuci mata di kelantan. Moment bercuti kalini sangatlah tak sempat nak tulis untuk kenangan. Sedih betul. Ini semua gara-gara malas transfer gamborrr ...HeeHee...




Isnin depan aku akan masuk semester baru, tak tahulah perasaan macam mana. Bermula semester hari isnin ni, maka secara rasmi perjuangan habiskan belajar sampai ke peringkat seterusnya (sampai dah takda rezeki nak blajar) aku akan lalui sensorang. Abbas telahpun memilih jalan untuk bekerja sepenuh masa jiwa dan raga separuh mati demi isteri anak dan masa depan insyaAllah. Kiranya, sekarang jalan kami sudah berbeza namun matlamat kami sama. Doakan aku cecepat habis belajar dan cecepat dapat kerja, lepastu bagi laluan Abbas pula belajar. Kami rasa dah sampai masa untuk bertolak ansur dan berkorban dalam pilihan hidup. Inilah realiti perkahwinan. Syukur Alhamdulillah , di pihak aku mahupun Abbas kami sama-sama berlapang dada dan berpuas hati dengan keputusan masing-masing. 



Sekarang kami melalui fasa #pjj (perkahwinan jarak jauh). Inilah new chapter of life kami. Tak tahulah nak cakap perasaan macam mana , setakat ni aku rasa ok lah hahahaha. Bukan apa, mungkin sebab aku disini ada Misyaal, lepastu kena fikir belajar bagai, jadi masa tu takdalah terbiar menangis rindu ke apa . Mungkin sebab masing-masing saling meredhai dan masing-masing saling sokong menyokong, jadi kami lalui dengan gembira je walaupun berjauhan. insyaAllah. Dan apa yang paling best untuk semester ni selain tahun akhir, aku juga sudah tidak bekerja. Yahooooo. Sekarang komitment aku dah berkurang, harapnya dapat banyakkan bacaan kearah kerohanian. Ni asyik laghooo jewwww . Hehehe. Ok lah. sekadar update blog yang dah bersawang. Tahun depan mulalah menyesal buka balik blog 2017 dah takde apa nak baca. Lol

Jumaat, 26 Mei 2017

13 tips saya untuk dapat 4flat

Alhamdulillah. Dengan segala nikmat kebaikkan,ihsan dan rahmat Allah bagi dekat aku, urusan pengajian aku semuanya mudah belaka. Alhamdulillah. Setiap sususan dan ilham yang Allah bagi dan uji Alhamdulillah indah indah belaka. Sekarang aku dah semester 4, insyaAllah lagi 2 semester tamatlah sudah kisah aku ulang alik pergi kelas untuk degree ini. Ye, baru sem 4 ada rasa "rajin" nak habiskan typing di blog. Semester sebelum ni type sekerat jalan peram sampai harini tak ter-update :D  Kalini sebab dah janji dengan diri sendiri kalau aku dapat achieve target yang aku aim, aku akan update blog untuk kongsi dengan semua orang. To help others  :)


Sejak semester lepas (semester 3) aku asyik google "how to get 4flat" wakakaka. Malunyaaa nak habaqqq. Tapi ni lah fakta yang perlu diterima. Namun, apakan daya, ramai yang dapat 4flat semua takda masa nak shareee macam mana depa study. Start dari tu aku macam geram jugak dan janji dengan diri sendiri, kalau aku dapat aku nak share macam mana nak dapat 4flat tu. Walaupun aku ni so so ja. tak pandai pun :( Tapi aku yakin dengan Allah, kunfayakun. Tapi yang bestnya sepanjang aku google tu aku jumpa seorang ukhti solehah Sharifah Abdul Samad dari Kuis, yang memang pandai. Dari awal masuk universiti setiap semester sapu licin anugerah dekan dan dia juga penulis buku #akubudakdekan. Cuma buku ni je aku tak sempat beli lagi. InsyaAllah sem ni aku nak cuba dapatkan sebagai pembakar semangat dan motivasi untuk diri yang selalu down. Oklah, aku nak pendekkan entry ni , nak tengok movieeeewwww pulak . ihiks.

PERINGATAN : tips ini hanya sesuai untuk mereka yang tak pandai macam aku, lambat jugak faham dan ingat tapi ada impian nak dapat dekan. pheww~



Pertama. Bila cuti sem aku dah buat review tentang subjek sem depan yang aku bakal pilih dan ambil dekat senior. Penting sangat build a good relationship dengan senior. Hehe. Depa ni la akan habaq lecturer mana baik hati dan tegas dan peel setiap lecturer, juga pantang larang. wahh, gitu~ Jadi bila dah ada gambaran barulah nampak macam mana aku nak hidup sem tu dan being a good one. Kalau yang banyak feedback "aku tak mau dah ambil dengan lecturer tu" yang ni komfem aku hold dulu dan berdoa semoga karma Allah berlaku sem lain tukar lecturer. hehehe. Bila cuti sem jugak aku dah settle print out soalan final, file, buku untuk catit nota, stationary comel-comel (penting untuk nampak nota comel haha), dan segala yang berkaitan ke kelas dengan lengkap. Masuk sem dah takmau nak serabut fikir itu tak cukup ini tak cukup. Kesanya aku memang bersemangat dan bersedia untuk belajar. Alhamdulillah. Oh ya, timetable semua tu print lekat di dinding sekali. Takda tengah sem nak print lain sebab hilang. Aku taksuka benda remeh macam ni, memang ganggu aku punya panic. :D

Kedua. #lupadahapa .Sebelum masuk kelas, aku cuba sedaya upaya baca dulu sebelum belajar untuk kekalkan fokus. Ni je cara nak fokus. Kalau tak baca dulu memang ke laut jugak masa lecturer tengah ajar. Tapi taklah everyday. Kalau sempat je. Selalu aku akan baca bila time gap kelas yang 2,3 jam tu. Sebab masa tu taktau nak buat apa kan. Nak bergosip sejenis manusia hidup takda kawan hahaha. Tapi time malam aku memang tak study di rumah. Tak sempat lah dengan nak urus rumah, kerja dan anak. Memang mostly masa study di Insaniah saja time gap tu.



Ketiga. Assignment. Ni aku sangattttt jaga sebab aku serik percaya dekat kawan masa sem satu dulu. Tu lah kali pertama dan terakhir kawan aku print asgnment just pap clip atas gondol gitu ja bagi. Serius weh, sepanjang hidup tak pernah submit assignment macam tu dan subject tu aku dapat B+. Buta-buta ja markah assignment aku kena cut down ! Sejak pada tu memang aku sukarelapaksadiri bab assignment aku akan compile dan last cek. #amboikemain. Bukan apa, kadang sakit hati jugak bila kita cari macam-macam source dan bina ayat perah otak sendiri nak siapkan part kita, tengok-tengok part kengkawan copy paste siap pakej bahasa indon. Sebab aku malas nak cakap, aku buat balik sendiri. Baiki sorang-sorang, buang bahasa indon. Kalau nak dapat 4flat memang tak boleh berkira ! Pada aku satu ja, Allah count it. Moga ni asbab Allah nak bagi 4flat. Positif je, paling tak pun knowledge kita increase tau.

Keempat. Love your lecturer. Ni adalah asbab aku belajar dengan happy. Aku belajar menyayangi dan mencintai lecturer aku sejak sem 1. hehehe. Aku ingatkan diri aku, adalah menjadi satu masalah besar bilamana lecturer tu tak kenal nama aku. Memang problem walaupun lecturer tu kenal sebab selalu tak datang kelas #lantaklah asal kenal aku. Ok ni bukan lawak, tapi betul. Masa sem 1 je lah, ada satu subject tu aku selalu tak sempat pegi kelas sebab kelas 8pagi. Aku duduk jauh masa tu dan alasan aku di reject. Timbal balas, aku study kaw-kaw subject tu sampai dapat A dan sampai sekarang we have a good relationship like 'friend' . Alhamdulillah. Ni tips paling penting sebab kalau kita tak sayang dan suka siapa yang ajar, please say goodbye to succes and say hi to fail #seram.



Kelima. Bila dalam kelas berlumba lumba untuk duduk depan. Walaupun hakikatnya takperlu pun berlumba wahaha. Penting duduk depan sebab mudah faham, tak berani main handfon dan lecturer mudah kenal dan dengar dengan jelas. Benefit duduk depan juga akan membuatkan aku perlu ke kelas awal (sebelum lecturer masuk) dan kalau ada subjek yang memang memerlukan daya kefahaman yang tinggi aku lebih fokus. Bila aku datang kelas awal, aku jadi lebih selesa dan santai dan tak panic #budakmudahpanic .

Keenam. Bila aku dah review subjek mana susah giler dan aku ambil subjek tu, nak tahu apa aku buat? malunya nak habaqqqq... nampak sangat aku memang bukan budak cerdik hahaha. AKU RAKAM !!!! yes. aku rakam apa lecturer cakap. Contoh semester lepas subjek strategic management dan subjek production and operation management. Dari awal kelas sampai last kelas aku rakam. Bila nak final aku dengar balik apa lecturer ajar tu by topic yang aku nak study. Memang rasa macam lecturer ada depan aku sangat. Kalau aku ada emergency kena keluar kelas tiba-tiba, aku rakam jugak. Biar je fon tu, nanti senang nak study balik. Pada aku, cara ni sangat effective untuk aku, untuk subjek yang sangatttt susah. Tanya je lah mana-mana student BBA, dua subjek tu memang "killer".

Ketujuh. Misi satu hari satu jam. Misi ni aku buat untuk subjek yang paling payahhhhhh untuk semester tu dan yang palingg aku tak suka. Contoh masa semester 1, subjek accounting, aku memang tak suka account, tapi aku takut tak dapat Dekan (masa tu nak dekan je hahaha), aku paksa diri study sehari satu jam. Memang buat jadual siap tarikh untuk tik study ke tak. Subjek account ni memang aku tak boleh go sangat, tapi aku punya rasa takut fail tu tinggi, bila seminggu sebelum mid-term dan final setiap hari aku bangun 4pagi study subject tu. Subhanallah kalau ingat balik, kuasa Allah. Memang sangat mudah faham dan ingat dan yeeaayy subjek akaun tu aku dapat A+ . Macam subjek semester lepas aku hanya buat misi ni dekat subjek production sebab subjek ni calculation. Calculation ni benda tak boleh tinggal ye, kalau tak cepat lupa.

Kelapan. Nota by chapter. Setiap kali habis belajar satu-satu chapter aku akan buat nota terus. Aku belajar bersedia sebelum exam. Nanti bila nak exam aku just buka balik. Memang buat nota tu seolah-olah esok final. Jadi aku akan buat yang lengkap selengkapnya. Kiranya, nanti study tak perlu buka buku dah. Yang ni memang kena gigih sikit lah, nak dapat 4flat kan..hehe. Alhamdulillah, bila gap aku akan ke library dan buat nota, kadang buat di rumah kalau anak tidur awal. Bab study di rumah ni memang kurang sangat, sebab aku jenis balik rumah kosong-kosong bukan masa dengan buku dah. Ni aku lah. Kalau boleh tu, janganlah ambil nota kengkawan, avoid it. Buat sendiri sebab tahap kefahaman kita berbeza, stail study kita pun berbeza. Paling koman orang kata, bila buat sendiri kita akan BACA.


Kesembilan. Skor all out untuk carry-mark. Aku ni dah biasa dah kalau lecturer cakap aku "perfectionist" atau "tamak markah" hahahahaha. Memang dua ni ja lecturer nak cop aku. Bila buat tutorial dan assignment buat yang terbaik. Aku selagi boleh lecturer tu cek, aku akan submit sampai lecturer cakap, "ok dah full mark". Takpayah lah tengok groupmate tak workhard ke apa, biar je. Nak dapat 4flat kan.. kena berkorban. hehehe. Bila mid-term dan kuiz pun cuba yang terbaik sebaiknya skor. Carry mark penting, aku pernah dapat carry mark 49/60 dan aku dapat B+ dan carry mark 50/60 dapat A. Pada aku, jenis diri aku, kalau carry mark 50 keatas dah boleh dah nak berangan dapat A, kalau 49 ke bawah, memang aku rasa perit jerih jugak dan aku pun tak pernah lagi dapat A dengan carry mark 49 kebawah. Memang penting tamak carry mark. Senang cakap, pada aku kalau carry mark 60% ni, workhard tu dari awal semester sampai final. Memang takda istilah goyang kaki. kalau di uitm dulu carry mark 40%, memang boleh senyum lagi lah kalau carry mark tak sampai 30 pun. Masih ada nyawa gituu~~~

Kesepuluh. Kenal cara study. Yang ni penting. Alhamdulillah sejak aku semester 2 diploma dulu, Allah ilhamkan aku cara study aku yang berkesan. Aku jenis kalau study tak boleh duduk atas kerusi, tak boleh tengok manusia dan tak boleh study group. Study group ni memang powerfull tapi ineffective untuk aku sebab aku suka sembang wahahahaha. Tapi masa degree ni aku buat jugak study group, cuma dengan sorang kawan ja. Tak boleh lebih sebab satgi aku pening banyak mazhab. kan aku cakap pemahaman kita berbeza. Dan yang paling tak boleh blahh bila buat study group aku nak aku jaa cakap semua topik, explain semua topik. #silakecam. Tapi cara macam ni lah aku uji kefahaman aku tentang topik tu . Kalau aku explain kawan aku tak faham itu bermakna aku belum faham topik tu. Haaa..gituuu. Bila final exam memang aku akan separate tempat study aku dan Abbas. Kebiasaan musim final, tu lah tempat solat, tempat study dan tempat tido. Memang takda life weihh. Misyaal pun aku hantar balik kampung bila final. 



Kesebelah. Tips deal dengan study week. Sebelum start study week aku seawalnya cek jadual exam. Macam semester lepas, 3hari berturut exam. Jadi aku awal-awal dah buat jadual study. Tips lecturer aku masa di uitm dulu bagi (madam chatilla @ syikin) , study yang paling payahhhhh dulu. Yes, its work. Dua tiga hari awal aku study subjek yang paling payah. Lepas tu aku siapkan nota mana tak siap dan baru start study mana yang exam dulu. Macam semester lepas yang 3 hari berderet tu, aku start buat nota yang 3 hari tu dulu sebab aku tau dah, komfem boleh mati kalau tak settle awal. Direct weihhh. Kesanya, bila exam 3 hari tu Alhamdulillah aku just remind balik ja. Tak teruk sangat nak study. Cuma buka nota yang lengkap penuh warna-warni tu ja. Yang paling aku ingat sebelum study week tu aku ada baca founder facebook cakap "hari-hari dia akan pakai baju yang sama sebab nak jimat masa" ... Memang menusuk kalbu. Study week semester lepaslah kali pertama aku apply prinsip tu. Memang aku pakai baju sama jaaa sebab taknak habiskan masa iron baju dan pilih baju. Nak study jaaa. Kalau ada yang perasan, exam semester lepas aku hanya pakai baju yang sama dan tudung yang sama untuk 6 hari exam tu. Hahahaha. Memang terdesak nak 4flat sangat semester lepas. Masak pun takmau, sebab nak jimat masa. Tapi takdalah sangat duduk 24 jam mengadap buku ja sebab aku kerja. Bila time kerja, pi kerja, bila time solat, solat. Oh cakap bab solat ni, semester lepas memang sycho jugak lah aku. Pernah aku tengah buat nota di lobi fakulti, then dengar azan zohor, kebiasaan aku akan siapkan nota ja, baru solat, tapi masa tu aku siap cakap dengan diri aku "masa zaman nabi dulu, ada sabahat yang sangat tinggi pergantungan dengan Allah, nak letak satu bata ja siap dah rumah, tapi dia tinggal pergi solat dulu. Aku pun apply walaupun nak tulis satu huruf ja siap dah nota. Aku tinggal, dan pergi solat. Masa tu aku fikir, yang nak bagi 4flat tu Allah"

keduabelas. Bukan jenis stay up. Ni bukan aku. Sebab dulu masa diploma aku macam ni dan its not work for me. Aku kenal diri aku jenis kena ready awal dan kena tidur. Lepas study aku kena tidur sebab aku rasa benda tu baru betul-betul masuk dalam otak aku bila aku bangun tu aku uji diri aku ingat ke tak. Sebab tu penting kenal cara sendiri, jangan ikut kawan. Stail masing-masing. Sebelum ingat aku akan cuba faham. Kalau tanya senior tak dapat jawapan aku akan tanya lecturer. Setakat ni Alhamdulillah, kalau wasap lecturer balas je. hehehe #jasamudikenang

ketigabelas. Rohani. Ni biasalah, bila nak exam akulah isteri paling solehah di muka bumi ini. Apa pun yes yes yes. Tak berani nak ingkar apatah lagi melawan cakap takut tak dapat 4flat. wahahahaha. lepas exam durharka balik ye dok. hahaha. Lepastu memang setiap hari cakap dekat Abbas "doa la bagi Ana dapat 4flat, macam-macam nak beli ni" ok yang belakang tu dalam hati je cakap. hehe. Then, bila bersedekah tu niat apa kita nak dan bila jumpa orang yang lebih susah sedekah dan minta depa doakan kita. Urusan hidup aku banyak mudah dengan doa orang-orang macam ni. Percayalah, sambil bagi sedekah dekat pasar malam tu, cakap dekat pakcik tu "doakan saya ya pakcik dapat 4flat semester ni" . Nak 4flat kan.. kena gigih. hehehe Dan akhirnya, (sebenarnya ni yang utama) Doa minta pada Allah yang tak pernah henti walaupun aku tak layak pun, tapi yakin dengan Allah, Allah boleh bagi semua tu. Nak tahu rahsia paling hebat yang di kongsi kak sharifah yang aku apply ,

"bila minta dekat Allah nak 4flat, minta sekali Allah bagi dekat kawan-kawan (kalau aku sekali include nama suami), sebab apa? sebab bila kita doakan kebaikkan untuk orang lain, malaikat doakan pula kebaikkan tu untuk kita.. doa malaikat kot, bukan biasa-biasa" -cuba apply, insyaAllah. Tak pernah rugi yang namanya doa dan kebaikan. Trust me !




Ni jelah tips aku, apa aku buat semester lepas. Semester sebelum ni aku dekan ja, dan baru aku perasan, semester lepas memang berbeza dengan dua semester lepas. Dan paling penting untuk aku bagitahu, memang seronok sangat dapat 4flat, memang menangis cek result dan seronok tu sekejap ja, sehari dua ja lepastu tu rasa stress balik sebab perjalanan belajar ni belum tamat. hahaha.

xoxo


p/s : doakan aku semester depan ya. diberi kekuatan untuk jadi lebih baik dan semangat . ameen

Rabu, 5 April 2017

P.R.I.N.T.E.R

Beberapa hari lepas (masa study week tu) aku dan Abbas sangatlah memerlukan printer untuk print out all assignment dan segala nota untuk study. Jenis kami, send semua thru email then pergi cc print out. Usually kami guna pc di kedai dalam insaniah. Tapi hari tu sabtu, tak tahu pulak aku kedai bawah library tu tutup. Ok fine, kami pergi kedai di pekan kuala ketil yang ciput tu. :D sampai kedai tu dalam 5 lebih, cuaca dah start hujan dah , idohler gigih mai naik moto haritu, konon nak cepat. zzz~
Elok dah on pc, email aku tetiba tak boleh buka. Hoi ! dan kenapa, jadi aku bagi Abbas print dulu assignment dia, tu priority sambil aku try transfer nota dari email aku thru handfon yang datanya alahaiii lembap ! ke email Abbas. Settle transfer turn aku nak print it out. Elok dah tekan button print semua aku pun berhati girang lah kan, rupanya Abbas come to me and said :

HAKAK TU DAH TUTUP PRINTER !!!!

apa aku print tu tak keluar pun. Ya Tuhannn bengang sangat -- aku nak study kot. Memanglah tutup kedai jam 6, kan ada customer lagi takkan 1minit pun berkira. Memang hangin sebab hakak tu tak mau buka. Walaupun dekat luar hujan lebat, hati aku tetap panasss. Hahaha

Esoknya lepas Abbas final exam terus pegi SP beli printer. Then aku terfikir, bukan tak boleh beli dari awal sem, saja jimat tak bertempat. Ntah ntah dah dekat rm100 duk buang duit print dekat insaniah tu. grrr~~~ nilah antara keputusan dalam hidup yang kadang nampak simple tapi agak berat nak buat. Haha

k.bye.

p/s : doakan aku sem ni lebih maju dari sem lepas okeyy !!!