Ahad, 7 November 2021

Kelahiran Secara C-Section: 10 Perkara Yang Jarang Diberitahu!

****Dipetik daripada DANITA MATERNITY STORE & diolah oleh pengalaman sendiri

[ ENTRI LAMA SEWAKTU KELAHIRAN MISYAAL- 2015 ]

------

Pembedahan Caesarean atau C-Section adalah pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung.

Kali ini Kak Danita nak share dengan anda apa sebenarnya yang berlaku ketika pembedahan C-section dilakukan. Biasanya, perkara ini sering ter’missed-out’ dalam perkongsian pengalaman bersalin secara pembedahan oleh ibu-ibu yang berpengalaman. Kenapa agaknya yer?

Mungkin terlalu ‘excited’ dengan kehadiran orang baru, sampaikan terlupa detik-detik cemas yang baru dilalui. Bak kata orang, tengok jer muka baby kesayangan, lupa segala kesakitan. Betul tak ibu-ibu?

Ok, jom kita lihat 10 perkara yang biasanya dilalui ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan, tetapi jarang dikongsikan:

1. Anda mungkin menggigil tanpa henti sepanjang proses pembedahan – Yup, betul.  Majoriti ibu-ibu menggigil bukan secara sukarela, dan tak mampu di’control’ sepanjang tempoh pembedahan dilakukan. Pelik kan? But it’s perfectly normal, menurut doktor.  *** yups. Memang menggigil gilaaa arhhh badan aku. Tapi lepas dah settle baby keluar, gam perut. Masa sedang operation tu memang rasa sejuk ya amat macam di aukland , tapi dah tangan kiri kanan macam kena paku , memang kena tahan je laaa. Lepas dah buka tangan apa tu, memang aku pun pelik kenapa aku sampai menggigil. Siap tanya nurse lagi, kenapa saya jadi macam ni , dan nurse pun cakap , effect ubat bius tadi tu. Nothing to worry insyaAllah

Badan anda mungkin akan mula menggigil kerana semasa pembedahan, suhu badan anda akan jatuh. Ini adalah kerana ubat anestetik yang diberi mengurangkan kadar kawalan suhu badan anda dan biasanya bilik pembedahan adalah sejuk. Anda mungkin mendapati keadaan ini agak menggentarkan, tetapi ia tidak membahayakan dan biasanya berlarutan selama setengah jam sahaja. Jururawat atau bidan yang menjaga anda akan memastikan badan anda dipanaskan dengan selimut pemanas. ***haah. Lepas settle tu , nurse akan tolak kita ke satu ruang dan letak selimut pemanas. Apa aku ingat selimut pemanas tu macam belon kembang kempis kejap kejap. Hohoho

2. Anda mungkin merasa seperti ditarik sedikit ketika bayi dikeluarkan – Berita baiknya ialah anda akan benar-benar merasa kebas dari perut ke bawah semasa pembedahan (sehinggalah beberapa jam selepas itu), jadi anda tidak akan sakit walau sedikitpun ketika dibedah. Tetapi ada sesetengah ibu yang share bahawa mereka merasa sedikit tolakan dan tarikan ketika bayi dikeluarkan dari perut.

Especially untuk ibu-ibu yang posisi bayi mereka ke atas sedikit iaitu berdekatan bahagian tulang rusuk. Jika ini berlaku, anda tak perlu cemas, tarik nafas dalam-dalam agar anda berasa selesa. Jika perlu, maklumkan kepada doktor untuk menasihati apa yang patut anda lakukan. ***time nak keluarkan baby tu aku rasalah jugak macam ada orang tolak tolak perut dari dada. Macam tolak baby keluar , serius rasa macam katil pun bergerak. Huhu

3.Anda mungkin akan ‘membeku’ dalam bilik pembedahan (OT) – Kerap kali Kak Danita dengar dari pengalaman kawan-kawan yang mengadu tentang bilik OT yang teramat sejuk hingga terasa macam nak ‘beku’. Benar, suhu di bilik OT biasanya lebih rendah untuk mengekalkan sterility, mencegah kelembapan dan megelak kehadiran bakteria.

Sebenarnya, suhu bilik pembedahan tidaklah terlalu sejuk kerana doktor telah menaikkan sedikit suhu untuk accomodate kelahiran si kecil, tapi memandangkan keadaan anda yang separuh bogel dan ubat anestetik yang menyebabkan badan tidak dapat mengawal suhu badan, tidak hairanlah jika ibu-ibu rasa macam nak ‘beku’ dan menggigil tak henti pulak tu. Tapi anda tak perlu risau, anda akan diberikan selimut hangat untuk membantu memanaskan badan sepanjang tempoh pembedahan. *** dah more than 4 kali masuk bilik bedah , memanh beku betul rasa sampai aku memang akan tanya kenapa eah sejuk gila dan tengok doc relex betul. Hehe

4. Anda akan mendapat bonus “urutan kaki” – Selepas pembedahan doktor anda akan memasang sejenis peralatan urutan kaki yang kelihatan seperti kasut but yang besar dikenali SCDs, yang berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah anda dan mengelakkan pembekuan darah.

Mungkin kelihatan sedikit pelik pada mulanya (kerana ia menggelembung dan mengempiskan berulang kali), tetapi lebih cepat peredaran darah anda kembali normal, lebih cepat petugas perubatan menanggalkan peralatan tersebut.

Tetapi tidak semua hospital menyediakan peralatan ini. Antara kaedah lain yang biasa dipraktikkan di hospital kerajaan di Malaysia untuk menggalakkan peredaran darah dan mengelakkan darah beku ialah melalui suntikan yang diberikan 2 kali sehari selama beberapa hari. ***yang ni aku tak pengalaman. Mybe sebab gov kot kan..huhu

5.Ubat pelembut najis = BFF anda yang baru – Sembelit atau kesukaran membuang air besar selepas pembedahan C-section merupakan antara masalah utama ibu-ibu, kerana agak sukar untuk meneran dalam keadaan perut yang sakit akibat pembedahan.

Mengambil pelembut najis selepas bersalin akan memudahkan proses pelawasan  dan membantu anda membuang air besar tanpa kesakitan. Jangan pula anda menahan dari membuang air besar kerana takut luka pembedahan terbuka! Luka pembedahan anda dijahit rapi dan kemas, ia tak mungkin terbuka hanya kerana anda membuang air besar, ia tak mungkin berlaku! *** ni aku tak sure, sebab masa bagi ubat aku takda tanya , semua telan glurpp. Haha. Tapi aku perasan la yang lepas habis ubat bius semua aku berry ke apa relex ja macam takda apa apa. Huhu

6.Batuk, bersin dan muntah akan menyakitkan! – Yup, memang tak dapat dinafikan, even berdehem dan ketawa pun terasa sakit kat perut. Ada kaedah yang boleh membantu anda mengurangkan kesakitan jika anda perlu bersin atau batuk. Ambil bantal dan lekapkan pada perut anda dan tekan sedikit.

Ia sangat membantu untuk menyokong abdomen anda sewaktu batuk atau bersin kerana mengenakan tekanan pada bahagian perut yang baru dibedah boleh mengurangkan kesakitakan akibat pengecutan otot ketika anda batuk atau bersin. Kesakitan mungkin agak ketara pada minggu pertama, namun ia akan beransur lebik baik apabila luka pembedahan anda semakin sembuh.  ***Alhamdulillah , bab batuk bersin gelak yang menyakitkan ni aku tak rasa. Syukur ya amaaatt. Jadi aku no komen. Hehe

7.Senaman adalah segala-galanya – Bukan bermakna anda perlu melakukan senaman berat, tidak. Tetapi ibu-ibu yang baru menjalani pembedahan seharusnya cuba untuk bangun dan berjalan-jalan disekitar bila doktor dah bagi ‘green light’. Biasanya hari kedua atau ketiga selepas pembedahan, anda dah boleh mula bangun.

Memang perit pada mulanya, tapi ini perlu dilakukan untuk mengelakkan darah beku dan menggalakkan peredaran darah. Darah beku sangat bahaya tau, boleh menyebabkan kematian! Jadi, jangan takut untuk bergerak, lakukan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan. Dapatkan pertolongan suami atau jururawat jika anda perlukan bantuan. *** alhamdulillah , bab jalan ni pun aku kemain pro ! Haha. Sebab aku memang jenis relex je eah. Huhu

8.Darah nifas akan keluar sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal – Ada ibu-ibu yang ingat bila bersalin secara pembedahan, darah nifas tidak lagi keluar. Sebenarnya, anda juga akan mengalami pendarahan sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal, mungkin tidak sebanyak mereka tapi ia masih berlaku.

Ini kerana, dinding rahim anda perlukan masa untuk pulih sendiri setelah plasenta terpisah dan saluran darah anda akan bertindak-balas dengan perubahan hormon selepas bersalin. Lagipun, lapisan darah tebal yang terbentuk dalam rahim untuk menyokong bayi anda sepanjang tempoh kehamilan perlu ‘gugur’ dengan sendirinya dan akan mengambil masa selama beberapa minggu. Jangan bimbang, biasanya pendarahan ini adalah ringan dan akan mengambil masa paling lama pun 6 minggu sahaja.

9Parut pembedahan mungkin menakutkan anda!  – Sesetengah ibu mengakui bahawa mereka tidak menyedari kepentingan bentuk parut yang bakal kekal diperut mereka kelak. Penjagaan luka ketika dalam pantang mungkin mempengaruhi parut pembedahan anda. Anda bertuah jika parut itu lama-kelamaan pudar dan hanya kelihatan seperti garis halus sahaja.

 Tapi ada juga ibu-ibu yang mendapat parut jenis keloid yang agak tebal dan jelas kelihatan. Bagaimana nak jaga luka pembedahan? Pastikan luka anda sentiasa kering (boleh keringkan dengan hair dryer setiap kali selepas mandi) dan elakkan dari menyapu sebarang gel atau krim dalam tempoh 6 minggu pertama kerana ia mungkin menyebabkan infection. Luka pembedahan biasanya tidak memerlukan sebarang sapuan krim atau ubat-ubatan melainkan ia mengalami infeksi dan dibekalkan ubat atau krim antibiotik oleh doktor. Hanya pastikan ia sentiasa kering!

10.Perut anda mungkin kembung selepas pembedahan (sehingga meyebabkan kesakitan hingga ke bahu!) – Kehadiran gas dalam perut anda boleh menekan diafragma, dan kesakitan mungkin merebak ke bahu. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mendapatkan ubat anti-gas dari jururawat, dan segera berjalan disekitar seberapa segera yang mungkin.

Kembung perut mungkin berlanjutan sehari atau lebih. Pastikan anda boleh kentut atau mengeluarkan angin sekurang-kurangnya sehari selepas pembedahan. Jika ini tidak berlaku, maklumkan pada jururawat atau doktor untuk rawatan. Sudahlah sakit akibat dibedah, jika perut juga meragam akibat kembung, tak senang duduk dibuatnya anda nanti.

Rasanya cukup perkongsian dari Kak Danita untuk kali ini. Entry kali rasanya memang lain dari yang lain dan semoga ia memberi manfaat untuk ibu-ibu sekalian, terutamanya ibu-ibu yang bakal melalui proses bersalin secara pembedahan untuk kali pertama. InsyaAllah, dalam artikel berikutnya, Kak Danita akan kongsikan pula apakah risiko dalam kehamilan sehingga menyebabkan ibu-ibu terpaksa bersalin secara pembedahan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

#setbersalindanita sesuai untuk yg bersalin secara normal dan Ceaserean.
Bagi yg ceaserean boleh pakai bengkung yg mesra ceaser iaitu 3 in1 postpartum belt .Mula pakai bilamana  doktor kata luka dah kering dan elok. Mulakan pakai jgn ketat2, ramai yg takut nak pakai tapi sebenarnya bagus kerana perut yg Ceaserean akan menggelebeh, tp bila pakai bengkung perut rasa selesa sbb ada support .Jadi selesa sikit nak gerak-gerak. Tambahan pula rahim akan cepat mengecut.Pastikan luka sentiasa kering dan bersih.

Ramai juga takut utk bertungku, actually digalakkan kecuali ditempat luka.Minta bantuan suami utk sediakan peralatan bertungku kerana pengabainya menyebabkan pengeluaran darah kotor tidak lancar.

#jussengatdara membantu mempercepatkan luka dalaman dan memberi tenaga utk si ibu.

utk lebih lanjut layari www.setbersalindanita.com
atau whatsapp ke 019 3080 948 utk konsultasi percuma

Tiada ulasan:

Catat Ulasan