Jumaat, 1 Disember 2017

The New Chapter Of LIFE

Berrmula sejak semester lepas (semester 4) dan semester terakhir Abbas, kami banyak penuhkan hari hari dan masa yang ada dengan vacation. Senang cakap duk perabis duit sebagai kenangan sebelum kami melalui satu episod baru dalam hidup. Masa fighting dengan final exam, kami sempat lagi pergi Pulau Kapas, Terengganu. Selepas final exam kami ke Pulau Perhentian, Terengganu dan cuci mata di kelantan. Moment bercuti kalini sangatlah tak sempat nak tulis untuk kenangan. Sedih betul. Ini semua gara-gara malas transfer gamborrr ...HeeHee...




Isnin depan aku akan masuk semester baru, tak tahulah perasaan macam mana. Bermula semester hari isnin ni, maka secara rasmi perjuangan habiskan belajar sampai ke peringkat seterusnya (sampai dah takda rezeki nak blajar) aku akan lalui sensorang. Abbas telahpun memilih jalan untuk bekerja sepenuh masa jiwa dan raga separuh mati demi isteri anak dan masa depan insyaAllah. Kiranya, sekarang jalan kami sudah berbeza namun matlamat kami sama. Doakan aku cecepat habis belajar dan cecepat dapat kerja, lepastu bagi laluan Abbas pula belajar. Kami rasa dah sampai masa untuk bertolak ansur dan berkorban dalam pilihan hidup. Inilah realiti perkahwinan. Syukur Alhamdulillah , di pihak aku mahupun Abbas kami sama-sama berlapang dada dan berpuas hati dengan keputusan masing-masing. 



Sekarang kami melalui fasa #pjj (perkahwinan jarak jauh). Inilah new chapter of life kami. Tak tahulah nak cakap perasaan macam mana , setakat ni aku rasa ok lah hahahaha. Bukan apa, mungkin sebab aku disini ada Misyaal, lepastu kena fikir belajar bagai, jadi masa tu takdalah terbiar menangis rindu ke apa . Mungkin sebab masing-masing saling meredhai dan masing-masing saling sokong menyokong, jadi kami lalui dengan gembira je walaupun berjauhan. insyaAllah. Dan apa yang paling best untuk semester ni selain tahun akhir, aku juga sudah tidak bekerja. Yahooooo. Sekarang komitment aku dah berkurang, harapnya dapat banyakkan bacaan kearah kerohanian. Ni asyik laghooo jewwww . Hehehe. Ok lah. sekadar update blog yang dah bersawang. Tahun depan mulalah menyesal buka balik blog 2017 dah takde apa nak baca. Lol

Jumaat, 26 Mei 2017

13 tips saya untuk dapat 4flat

Alhamdulillah. Dengan segala nikmat kebaikkan,ihsan dan rahmat Allah bagi dekat aku, urusan pengajian aku semuanya mudah belaka. Alhamdulillah. Setiap sususan dan ilham yang Allah bagi dan uji Alhamdulillah indah indah belaka. Sekarang aku dah semester 4, insyaAllah lagi 2 semester tamatlah sudah kisah aku ulang alik pergi kelas untuk degree ini. Ye, baru sem 4 ada rasa "rajin" nak habiskan typing di blog. Semester sebelum ni type sekerat jalan peram sampai harini tak ter-update :D  Kalini sebab dah janji dengan diri sendiri kalau aku dapat achieve target yang aku aim, aku akan update blog untuk kongsi dengan semua orang. To help others  :)


Sejak semester lepas (semester 3) aku asyik google "how to get 4flat" wakakaka. Malunyaaa nak habaqqq. Tapi ni lah fakta yang perlu diterima. Namun, apakan daya, ramai yang dapat 4flat semua takda masa nak shareee macam mana depa study. Start dari tu aku macam geram jugak dan janji dengan diri sendiri, kalau aku dapat aku nak share macam mana nak dapat 4flat tu. Walaupun aku ni so so ja. tak pandai pun :( Tapi aku yakin dengan Allah, kunfayakun. Tapi yang bestnya sepanjang aku google tu aku jumpa seorang ukhti solehah Sharifah Abdul Samad dari Kuis, yang memang pandai. Dari awal masuk universiti setiap semester sapu licin anugerah dekan dan dia juga penulis buku #akubudakdekan. Cuma buku ni je aku tak sempat beli lagi. InsyaAllah sem ni aku nak cuba dapatkan sebagai pembakar semangat dan motivasi untuk diri yang selalu down. Oklah, aku nak pendekkan entry ni , nak tengok movieeeewwww pulak . ihiks.

PERINGATAN : tips ini hanya sesuai untuk mereka yang tak pandai macam aku, lambat jugak faham dan ingat tapi ada impian nak dapat dekan. pheww~



Pertama. Bila cuti sem aku dah buat review tentang subjek sem depan yang aku bakal pilih dan ambil dekat senior. Penting sangat build a good relationship dengan senior. Hehe. Depa ni la akan habaq lecturer mana baik hati dan tegas dan peel setiap lecturer, juga pantang larang. wahh, gitu~ Jadi bila dah ada gambaran barulah nampak macam mana aku nak hidup sem tu dan being a good one. Kalau yang banyak feedback "aku tak mau dah ambil dengan lecturer tu" yang ni komfem aku hold dulu dan berdoa semoga karma Allah berlaku sem lain tukar lecturer. hehehe. Bila cuti sem jugak aku dah settle print out soalan final, file, buku untuk catit nota, stationary comel-comel (penting untuk nampak nota comel haha), dan segala yang berkaitan ke kelas dengan lengkap. Masuk sem dah takmau nak serabut fikir itu tak cukup ini tak cukup. Kesanya aku memang bersemangat dan bersedia untuk belajar. Alhamdulillah. Oh ya, timetable semua tu print lekat di dinding sekali. Takda tengah sem nak print lain sebab hilang. Aku taksuka benda remeh macam ni, memang ganggu aku punya panic. :D

Kedua. #lupadahapa .Sebelum masuk kelas, aku cuba sedaya upaya baca dulu sebelum belajar untuk kekalkan fokus. Ni je cara nak fokus. Kalau tak baca dulu memang ke laut jugak masa lecturer tengah ajar. Tapi taklah everyday. Kalau sempat je. Selalu aku akan baca bila time gap kelas yang 2,3 jam tu. Sebab masa tu taktau nak buat apa kan. Nak bergosip sejenis manusia hidup takda kawan hahaha. Tapi time malam aku memang tak study di rumah. Tak sempat lah dengan nak urus rumah, kerja dan anak. Memang mostly masa study di Insaniah saja time gap tu.



Ketiga. Assignment. Ni aku sangattttt jaga sebab aku serik percaya dekat kawan masa sem satu dulu. Tu lah kali pertama dan terakhir kawan aku print asgnment just pap clip atas gondol gitu ja bagi. Serius weh, sepanjang hidup tak pernah submit assignment macam tu dan subject tu aku dapat B+. Buta-buta ja markah assignment aku kena cut down ! Sejak pada tu memang aku sukarelapaksadiri bab assignment aku akan compile dan last cek. #amboikemain. Bukan apa, kadang sakit hati jugak bila kita cari macam-macam source dan bina ayat perah otak sendiri nak siapkan part kita, tengok-tengok part kengkawan copy paste siap pakej bahasa indon. Sebab aku malas nak cakap, aku buat balik sendiri. Baiki sorang-sorang, buang bahasa indon. Kalau nak dapat 4flat memang tak boleh berkira ! Pada aku satu ja, Allah count it. Moga ni asbab Allah nak bagi 4flat. Positif je, paling tak pun knowledge kita increase tau.

Keempat. Love your lecturer. Ni adalah asbab aku belajar dengan happy. Aku belajar menyayangi dan mencintai lecturer aku sejak sem 1. hehehe. Aku ingatkan diri aku, adalah menjadi satu masalah besar bilamana lecturer tu tak kenal nama aku. Memang problem walaupun lecturer tu kenal sebab selalu tak datang kelas #lantaklah asal kenal aku. Ok ni bukan lawak, tapi betul. Masa sem 1 je lah, ada satu subject tu aku selalu tak sempat pegi kelas sebab kelas 8pagi. Aku duduk jauh masa tu dan alasan aku di reject. Timbal balas, aku study kaw-kaw subject tu sampai dapat A dan sampai sekarang we have a good relationship like 'friend' . Alhamdulillah. Ni tips paling penting sebab kalau kita tak sayang dan suka siapa yang ajar, please say goodbye to succes and say hi to fail #seram.



Kelima. Bila dalam kelas berlumba lumba untuk duduk depan. Walaupun hakikatnya takperlu pun berlumba wahaha. Penting duduk depan sebab mudah faham, tak berani main handfon dan lecturer mudah kenal dan dengar dengan jelas. Benefit duduk depan juga akan membuatkan aku perlu ke kelas awal (sebelum lecturer masuk) dan kalau ada subjek yang memang memerlukan daya kefahaman yang tinggi aku lebih fokus. Bila aku datang kelas awal, aku jadi lebih selesa dan santai dan tak panic #budakmudahpanic .

Keenam. Bila aku dah review subjek mana susah giler dan aku ambil subjek tu, nak tahu apa aku buat? malunya nak habaqqqq... nampak sangat aku memang bukan budak cerdik hahaha. AKU RAKAM !!!! yes. aku rakam apa lecturer cakap. Contoh semester lepas subjek strategic management dan subjek production and operation management. Dari awal kelas sampai last kelas aku rakam. Bila nak final aku dengar balik apa lecturer ajar tu by topic yang aku nak study. Memang rasa macam lecturer ada depan aku sangat. Kalau aku ada emergency kena keluar kelas tiba-tiba, aku rakam jugak. Biar je fon tu, nanti senang nak study balik. Pada aku, cara ni sangat effective untuk aku, untuk subjek yang sangatttt susah. Tanya je lah mana-mana student BBA, dua subjek tu memang "killer".

Ketujuh. Misi satu hari satu jam. Misi ni aku buat untuk subjek yang paling payahhhhhh untuk semester tu dan yang palingg aku tak suka. Contoh masa semester 1, subjek accounting, aku memang tak suka account, tapi aku takut tak dapat Dekan (masa tu nak dekan je hahaha), aku paksa diri study sehari satu jam. Memang buat jadual siap tarikh untuk tik study ke tak. Subjek account ni memang aku tak boleh go sangat, tapi aku punya rasa takut fail tu tinggi, bila seminggu sebelum mid-term dan final setiap hari aku bangun 4pagi study subject tu. Subhanallah kalau ingat balik, kuasa Allah. Memang sangat mudah faham dan ingat dan yeeaayy subjek akaun tu aku dapat A+ . Macam subjek semester lepas aku hanya buat misi ni dekat subjek production sebab subjek ni calculation. Calculation ni benda tak boleh tinggal ye, kalau tak cepat lupa.

Kelapan. Nota by chapter. Setiap kali habis belajar satu-satu chapter aku akan buat nota terus. Aku belajar bersedia sebelum exam. Nanti bila nak exam aku just buka balik. Memang buat nota tu seolah-olah esok final. Jadi aku akan buat yang lengkap selengkapnya. Kiranya, nanti study tak perlu buka buku dah. Yang ni memang kena gigih sikit lah, nak dapat 4flat kan..hehe. Alhamdulillah, bila gap aku akan ke library dan buat nota, kadang buat di rumah kalau anak tidur awal. Bab study di rumah ni memang kurang sangat, sebab aku jenis balik rumah kosong-kosong bukan masa dengan buku dah. Ni aku lah. Kalau boleh tu, janganlah ambil nota kengkawan, avoid it. Buat sendiri sebab tahap kefahaman kita berbeza, stail study kita pun berbeza. Paling koman orang kata, bila buat sendiri kita akan BACA.


Kesembilan. Skor all out untuk carry-mark. Aku ni dah biasa dah kalau lecturer cakap aku "perfectionist" atau "tamak markah" hahahahaha. Memang dua ni ja lecturer nak cop aku. Bila buat tutorial dan assignment buat yang terbaik. Aku selagi boleh lecturer tu cek, aku akan submit sampai lecturer cakap, "ok dah full mark". Takpayah lah tengok groupmate tak workhard ke apa, biar je. Nak dapat 4flat kan.. kena berkorban. hehehe. Bila mid-term dan kuiz pun cuba yang terbaik sebaiknya skor. Carry mark penting, aku pernah dapat carry mark 49/60 dan aku dapat B+ dan carry mark 50/60 dapat A. Pada aku, jenis diri aku, kalau carry mark 50 keatas dah boleh dah nak berangan dapat A, kalau 49 ke bawah, memang aku rasa perit jerih jugak dan aku pun tak pernah lagi dapat A dengan carry mark 49 kebawah. Memang penting tamak carry mark. Senang cakap, pada aku kalau carry mark 60% ni, workhard tu dari awal semester sampai final. Memang takda istilah goyang kaki. kalau di uitm dulu carry mark 40%, memang boleh senyum lagi lah kalau carry mark tak sampai 30 pun. Masih ada nyawa gituu~~~

Kesepuluh. Kenal cara study. Yang ni penting. Alhamdulillah sejak aku semester 2 diploma dulu, Allah ilhamkan aku cara study aku yang berkesan. Aku jenis kalau study tak boleh duduk atas kerusi, tak boleh tengok manusia dan tak boleh study group. Study group ni memang powerfull tapi ineffective untuk aku sebab aku suka sembang wahahahaha. Tapi masa degree ni aku buat jugak study group, cuma dengan sorang kawan ja. Tak boleh lebih sebab satgi aku pening banyak mazhab. kan aku cakap pemahaman kita berbeza. Dan yang paling tak boleh blahh bila buat study group aku nak aku jaa cakap semua topik, explain semua topik. #silakecam. Tapi cara macam ni lah aku uji kefahaman aku tentang topik tu . Kalau aku explain kawan aku tak faham itu bermakna aku belum faham topik tu. Haaa..gituuu. Bila final exam memang aku akan separate tempat study aku dan Abbas. Kebiasaan musim final, tu lah tempat solat, tempat study dan tempat tido. Memang takda life weihh. Misyaal pun aku hantar balik kampung bila final. 



Kesebelah. Tips deal dengan study week. Sebelum start study week aku seawalnya cek jadual exam. Macam semester lepas, 3hari berturut exam. Jadi aku awal-awal dah buat jadual study. Tips lecturer aku masa di uitm dulu bagi (madam chatilla @ syikin) , study yang paling payahhhhh dulu. Yes, its work. Dua tiga hari awal aku study subjek yang paling payah. Lepas tu aku siapkan nota mana tak siap dan baru start study mana yang exam dulu. Macam semester lepas yang 3 hari berderet tu, aku start buat nota yang 3 hari tu dulu sebab aku tau dah, komfem boleh mati kalau tak settle awal. Direct weihhh. Kesanya, bila exam 3 hari tu Alhamdulillah aku just remind balik ja. Tak teruk sangat nak study. Cuma buka nota yang lengkap penuh warna-warni tu ja. Yang paling aku ingat sebelum study week tu aku ada baca founder facebook cakap "hari-hari dia akan pakai baju yang sama sebab nak jimat masa" ... Memang menusuk kalbu. Study week semester lepaslah kali pertama aku apply prinsip tu. Memang aku pakai baju sama jaaa sebab taknak habiskan masa iron baju dan pilih baju. Nak study jaaa. Kalau ada yang perasan, exam semester lepas aku hanya pakai baju yang sama dan tudung yang sama untuk 6 hari exam tu. Hahahaha. Memang terdesak nak 4flat sangat semester lepas. Masak pun takmau, sebab nak jimat masa. Tapi takdalah sangat duduk 24 jam mengadap buku ja sebab aku kerja. Bila time kerja, pi kerja, bila time solat, solat. Oh cakap bab solat ni, semester lepas memang sycho jugak lah aku. Pernah aku tengah buat nota di lobi fakulti, then dengar azan zohor, kebiasaan aku akan siapkan nota ja, baru solat, tapi masa tu aku siap cakap dengan diri aku "masa zaman nabi dulu, ada sabahat yang sangat tinggi pergantungan dengan Allah, nak letak satu bata ja siap dah rumah, tapi dia tinggal pergi solat dulu. Aku pun apply walaupun nak tulis satu huruf ja siap dah nota. Aku tinggal, dan pergi solat. Masa tu aku fikir, yang nak bagi 4flat tu Allah"

keduabelas. Bukan jenis stay up. Ni bukan aku. Sebab dulu masa diploma aku macam ni dan its not work for me. Aku kenal diri aku jenis kena ready awal dan kena tidur. Lepas study aku kena tidur sebab aku rasa benda tu baru betul-betul masuk dalam otak aku bila aku bangun tu aku uji diri aku ingat ke tak. Sebab tu penting kenal cara sendiri, jangan ikut kawan. Stail masing-masing. Sebelum ingat aku akan cuba faham. Kalau tanya senior tak dapat jawapan aku akan tanya lecturer. Setakat ni Alhamdulillah, kalau wasap lecturer balas je. hehehe #jasamudikenang

ketigabelas. Rohani. Ni biasalah, bila nak exam akulah isteri paling solehah di muka bumi ini. Apa pun yes yes yes. Tak berani nak ingkar apatah lagi melawan cakap takut tak dapat 4flat. wahahahaha. lepas exam durharka balik ye dok. hahaha. Lepastu memang setiap hari cakap dekat Abbas "doa la bagi Ana dapat 4flat, macam-macam nak beli ni" ok yang belakang tu dalam hati je cakap. hehe. Then, bila bersedekah tu niat apa kita nak dan bila jumpa orang yang lebih susah sedekah dan minta depa doakan kita. Urusan hidup aku banyak mudah dengan doa orang-orang macam ni. Percayalah, sambil bagi sedekah dekat pasar malam tu, cakap dekat pakcik tu "doakan saya ya pakcik dapat 4flat semester ni" . Nak 4flat kan.. kena gigih. hehehe Dan akhirnya, (sebenarnya ni yang utama) Doa minta pada Allah yang tak pernah henti walaupun aku tak layak pun, tapi yakin dengan Allah, Allah boleh bagi semua tu. Nak tahu rahsia paling hebat yang di kongsi kak sharifah yang aku apply ,

"bila minta dekat Allah nak 4flat, minta sekali Allah bagi dekat kawan-kawan (kalau aku sekali include nama suami), sebab apa? sebab bila kita doakan kebaikkan untuk orang lain, malaikat doakan pula kebaikkan tu untuk kita.. doa malaikat kot, bukan biasa-biasa" -cuba apply, insyaAllah. Tak pernah rugi yang namanya doa dan kebaikan. Trust me !




Ni jelah tips aku, apa aku buat semester lepas. Semester sebelum ni aku dekan ja, dan baru aku perasan, semester lepas memang berbeza dengan dua semester lepas. Dan paling penting untuk aku bagitahu, memang seronok sangat dapat 4flat, memang menangis cek result dan seronok tu sekejap ja, sehari dua ja lepastu tu rasa stress balik sebab perjalanan belajar ni belum tamat. hahaha.

xoxo


p/s : doakan aku semester depan ya. diberi kekuatan untuk jadi lebih baik dan semangat . ameen

Rabu, 5 April 2017

P.R.I.N.T.E.R

Beberapa hari lepas (masa study week tu) aku dan Abbas sangatlah memerlukan printer untuk print out all assignment dan segala nota untuk study. Jenis kami, send semua thru email then pergi cc print out. Usually kami guna pc di kedai dalam insaniah. Tapi hari tu sabtu, tak tahu pulak aku kedai bawah library tu tutup. Ok fine, kami pergi kedai di pekan kuala ketil yang ciput tu. :D sampai kedai tu dalam 5 lebih, cuaca dah start hujan dah , idohler gigih mai naik moto haritu, konon nak cepat. zzz~
Elok dah on pc, email aku tetiba tak boleh buka. Hoi ! dan kenapa, jadi aku bagi Abbas print dulu assignment dia, tu priority sambil aku try transfer nota dari email aku thru handfon yang datanya alahaiii lembap ! ke email Abbas. Settle transfer turn aku nak print it out. Elok dah tekan button print semua aku pun berhati girang lah kan, rupanya Abbas come to me and said :

HAKAK TU DAH TUTUP PRINTER !!!!

apa aku print tu tak keluar pun. Ya Tuhannn bengang sangat -- aku nak study kot. Memanglah tutup kedai jam 6, kan ada customer lagi takkan 1minit pun berkira. Memang hangin sebab hakak tu tak mau buka. Walaupun dekat luar hujan lebat, hati aku tetap panasss. Hahaha

Esoknya lepas Abbas final exam terus pegi SP beli printer. Then aku terfikir, bukan tak boleh beli dari awal sem, saja jimat tak bertempat. Ntah ntah dah dekat rm100 duk buang duit print dekat insaniah tu. grrr~~~ nilah antara keputusan dalam hidup yang kadang nampak simple tapi agak berat nak buat. Haha

k.bye.

p/s : doakan aku sem ni lebih maju dari sem lepas okeyy !!!

Rabu, 29 Mac 2017

My StudyWeek Story

kalau tulis blog, kemahein title nak tulis in english. Padahal boleh ja pon aku tulis "cerita minggu belajar saya"  xoxo.  Ok back to my story --)

Sekarang tengah study week selepas segala penat lelah untuk menghabiskan semester ni *lelah kewww* hahaha. Agak terkilan jugak sebenarnya aku nih --- study week kalini, yelah selalu time study week nilah kami ada masa balik kampung (alor star dan pendang), tapi kali ni non-hado sebab Abbas tak siap lagi kowwwwwtttt assignment dia (_,_) Selaku isteri yang sentiasa setia disisi haruslah aku akur untuk tidak balik pendang. Eceh ! Harini dah rabu, kiranya start jumaat sampai harini, Abbas struggle habiskan assignment dan syafawi dia saja. Tu jewwwww haaaa. Bangun tido makan assignment. Maka episod rutin study week seperti kebiasaan aku buat sorang kalini. T___T

Bermula pada hari pertama iaitu jumaat, aku mula kemas rumah dengan penuh teratur dan rapi. Mana yang bawah kabinet bau hapak, kotak-kotak merepek menyemak stor semua aku buang. Yang mana tak ok susun situ aku tukar susun sini dan sebagainya sehingga otak aku tenang tengok dapur aku, setor belakang, bilik study,bilik tidur dan ruang tamu. Eh nak settle kan semua susun atur tu ambil masa sampai sabtu tau. Nangis tak berlagu i sebab letih yakmat.  Kemudian, kami decide untuk beli pagar penghalang Misyaal masuk dapur demi kurangkan bebanan aku kemas dapur dan kurangkan stress nak exam. Stress woiii kalau tiap hari masuk dapur macam lepas perang dunia dek kecerdikan Misyaal buat projek mega  T___T . Alhamdulillah, dapatlah beli pagar, mak mentua i belikan di Alor Star. Sabtu tu jugak start kereta balik Alor Star ambil pagar tu. Letih tu toksah habaq la weihh......dengan baru habis kemas rumah, nak balik jauh pulak *jauhhh kewwww*  mujoq haaa dapat diskaun pagar bayar rm100 ja, sejuk sikit hati iolss :D hahaha

me : ummi, diskaun boleh tak gate tu?

ummi : ummi bukan jual barang (Fact : Ummi tolong belikan barang haha)

me : alaa. boleh la ummi.. diskaun sikit.

ummi : nak kurang berapa?

me : rm100 boleh (fact : harga asal 160 gitu) 

ummi : Ha..oklah. #kenaredho

beb, asal aku nak cakap nak free boleh, tapi takut satgi semput plak mak mentua aku, terpaksa aku letak harga hahaha. Esok pagi Misyaal bangun terus mengamuk nak masuk dapur tak boleh. Alhamdulillah, memang beban aku kurang banyaklah weih pasang pagar ni dan aku sangat menyesal baru beli. Serius, menyesal tahap 200%.




Kemudian hari Ahad dan Isnin kami berdua berkampung di Library Insaniah. Yelah duduk di rumah aku tak boleh study sangat, duk fikir kerja rumah yang tak pernah siap dan Misyaal yang tak bagi aku study, duk ajak main ja 24jam. Hari isnin, Misyaal demam pulak. Selasa, terbantut plan kami nak pi library lagi. Duduklah dirumah sambil menguli kain baju dan Misyaal tanpa memegang sehelai kertas apatah lagi buku. Huwarghhhh !!!! selasa dan rabu aku tak pegang buku langsunggggg. Hari ni lah rabu tu dan aku harap malam ni aku dah start study dan mood exam tu dah datang membuak-buak walaupun aku sangat berharap Abbas ajak tengok movie satgi. hahaha.

p/s : aku dah hantar Misyaal balik kampung tadi. Mama dan Baba in #honeymoonexam mood . Ahaks. Selamat Pengantin Baru buat kami. Muehehehe.


29/3/2017-rabu #mamawillmissyoudearson

Jumaat, 3 Mac 2017

Tambah Tolak Hidup

sekarang jam menunjukkan 3.44 pagi. Badan letih nak tidur tapi dah pekena neslo ais mata masih tak boleh lelap :( sadis kan? menyesal pun ada ter-oder neslo ais. Alang tengah cari bahan siapkan assignment, sajalah nak luangkan kebosanan menulis di sini. Ada beberapa perkara yang sedang aku fikir tambah tolak dalam hidup.

sejak menjak alam perkahwinan akan berginjak ke usia 5tahun, rasa dah macam-macam yang aku lalui. Mostly macam WHATTTT ??? itu menunjukkan banyak benda menjadi kejutan hari demi hari. Mujoqqq nahh takda sakit jantung. *over sangat* hahaha   . Banyak benda yang membahagiakan, menarik, masalah, keliru, runsing berlaku. Nak type satu demi satu mampoih dak dah nah, cuma aku nak share macam mana aku prevent it ! 

Satu hari, aku terfikir --- hidup kita nih memang kita tak hidup sorang dan kita tak boleh nak selfish kemain sangat sebab hakikat hidup ni saling memerlukan. Tengok pada sepinggan nasi yang kita makan sudah, berapa banyak perlukan orang lain, daripada petani yang menanam padi jadi beras, nelayan yang cari ikan dan sebagainya. Tapi kan, aku terfikir lagi, hidup kita ni kita boleh kawal dan buat keputusan sendiri. Dari situ aku mula berubah dan merubah satu keadaan demi satu keadaan ke arah lebih positif, bermatlamat dan membahagiakan yang berpanjangan. Aminnn 

Pertama sekali, masalah suasana negatif. Tak nafilah enviroment yang negatif ni bukan di alam maya saja tapi di alam nyata weihh. Anything yang related dengan masalah hati atau akan hadap mulut-mulut negatif aku ambil langkah jarang-jarangkan bertemu. Tahap jarang bertemu tu kiranya boleh kira dengan jari berapa kali setahun. Bila jarang yang sangat jumpa, telinga pun taklah mendidih kan dengar mulut-mulut negatif dan hati pun lebih bersih takda nak maki hamun dalam hati. Lepas dari menghindari dengan cara jarangkan bertemu, langkah seterusnya aku unfriend dan unfollow segala benda yang mempengaruhi kehidupan dan menggugat kebahagiaan. Cewaaah. Maksud aku di sini lebih kepada bab hati. Simple example, dulu aku sukaaa gila baqhang follow ig fesyen semasa macam moodrepublic gitu. Bila aku timbang tolak, dengan cara aku follow ig tu aku tahu update semasa program depa, lepastu menggelupor nak pi, lepastu takkan pi saja khennn, komfem habis duit i. Dah habis duit beli baju pakainya tidak sebab macam maluuuu kekdahnya hahahha. Paling hottt aku kena jelah tadah telinga Abbas membebel sebab beli tapi gantung saja. Sebab banyak negatif keyyy follow dunia fesyen, aku unfollow semua, dan kesanya moodrepublic depan hidung pun aku tak tahu. Dan paling best aku macam tak sakit otak fikir duit aku habis dan perlu workhard pulak. Ni lah cara aku jaga hati, bukan saja aku aplikasi pada ig moodrepublic tapi ig/fb yang lain jugak yang akan menghasilakn penyakit hati.

Kedua *eh ka ketiga dah?* aku stop post di fb dan ig yang agak ke-personal-an nih. Entahlah kenapa tiba-tiba macam dapat hidayah. hoho. Aku macam tersentuh bila aku fikir kenapa orang tua-tua dulu perkahwinan depa sampai mati kekal? kenapa orang tua dulu-dulu walaupun suami tu macam haremm punya perangai boleh kekal sampai mati? hangpa pun mesti fikir kan. Aku dapat jawapan, sebab depa takda nak besosial di laman sosial macam kita harini. Aku memang setuju sangat, yang laman sosial ni antara sebab berlaku perpecahan keluarga/suami isteri. Kadang kita ni baik dah, orang lain yang cari gaduh. Sebab tu lah aku dah sloww-sloww di laman sosial. Rasa macam dah lama ja sloww hahaha. Sekarang ni dalam masa proses delet segala gambar di fb dan ig. Cuma di blog saja segalanya disini. Ni kan life aku. Lagipun di blog ni tak banyak gambar sebab malas nak upload satu-satu. Kiranya lepasni aku nak aktif disini sebab disini aku boleh baca balik dengan mudah dan seronok. hehehe

ketiga, aku belajar be nice with everyone dan tak terlalu rapat sangat dengan sesapa kecuali Abbas dan Misyaal. Aku pun tak tahu kenapa aku malas nak berkawan sejak usia makin tua nih. Bukan malas berkawan makna sombong, cuma nak terlalu rapaaaat tu macam malas. Kisah 5tahun lepas masa excident tu memang bagi kesan yang mendalam betul. Then, be nice dengan semua orang dan maafkan semua orang. Aku faham macam mana rasa susah nak dapat rasa maaf yang betul-betul kosong. Aku pun banyak kali try and adjust, and at the end aku rasa macam keyyy malassss. AHAHAHA. Start dari situ aku macam maafkan je lah semua orang, hidup ni tak tau nak mati bila. Walaupun orang tu macam pernah bagi taik, buat fitnah dan segala macam yang sakit lagi memparahkan. Alhamdulillah Allah bagi aku rasa malas. Malas nak fikir. So aku berlapang dada, maafkan tanpa memikirkan. Bila jumpa di luar atau di laman sosial duk komen ke apa, aku reply ok jaaaa. 

keempat. Sibukan Hidup dengan matlamat yang jelas dan selesa. Aku ni dah malas fikir matlamat jangka masa panjang, malas nak berangan kemain 5tahun lagi nak kerja apa, beli rumah berapa biji, kereta jenama aku. Weihhh, baziaq masa pikiaq. Baru-baru ni aku jumpa sorang student umur 35, anak dah 3. Aku macam tabik sangat, masih semangat untuk habiskan degree selepas pelbagai dugaan ngaji mesir tak habis, balik sambung ukm tak habis, then sambung di insaniah sekarang (doakan dia habis tahun ni k). Umur 30an ni kan mostly kita akan fikir, kerja dan kerja. Tapi bila akak tu cakap dekat aku "takpa dik, sekarang jalan kita belajar, pulun di jalan ni. Takpayah kalut untuk kerja. Yang tu kerja Allah. Bab kerja ni bab rezeki. Banyak ja yang habis dah takda kerja, yang habis harini minggu depan dah dapat kerja. Jadi bab kerja tak payah fikir. Hoktu bab rezeki Allah dah susun" .. Haaa. sejak pada tu lah aku malas fikir perancangan yang jauh-jauh. Matlamat aku semua pendek-pendek. Aku sibukan diri dengan belajar sampai stres haha, dan aku sibukan masa dirumah dengan kemas rumah walaupun takpernah nak kekal tahap kekemasan selama 24jam. Dan sibukan diri dengan mengajar since aku bukan jenis berpersatuan bagai. Aku memang kurang gemar melakukan benda yang tidak menghasilkan duit. *eh ni mata duitan ke apa nih???* HAHAHAHA


p/s : binalah jiwa yang positif, suasana yang positif dan kehidupan yang membahagiakan setulus hati. Jika kita tidak mampu merubah, kita yang perlu berubah.


***** next entry share part II *****


nota 1 : Misyaal dah nak masuk usia dua tahun. Masih tak percaya aku ada seorang anak lelaki yang hensem. eh !

Ahad, 6 November 2016

Apa benda yang paling perlu bila masuk rumah kosong?

InsyaAllah. As soon as possible aku, Abbas dan Misyaal akan pindah ke rumah baru *dont ask me rumah sendiri ke? Ofkoslah rental house again. Hahaha*. Tambah tolak darab bahagi dah 2tahun lebih kami jadi orang merbukian kejap.  2tahun tu pada Abbas dan Misyaal, tapi 6tahun pada aku.  Fuh!  Ingat balik tak sangka lamanya aku duduk sini.  Dari gate uitm colour purple sampai sekarang dah tukar gate yang lebih canggih kot.  Forever and ever,  merbuk adalah sebuah tempat yang selesa pada aku.  Definitly YES.



Sebelum kawin dulu,  antara benda aku fikir bila sewa rumah,  what things yang paaaaalingggg penting untuk beli. Disini,  kena faham,  bila hang kawin dengan status masih student dan semestinya masih raba-raba soal monthly income, semestinya hang akan fikir which one yang lebih penting dan lebih perlu untuk beli.  Aku dulu google jugak lah pengalaman orang,  tapi non hado infonya.  Mujurlah banyak senior-kawin-masa-belajar sudi jawab segala persoalan ambo.  At least aku ada guide dan dapat cedok pengalaman orang sebelum aku lalui alam sekarang. Paling penting tak buat keputusan bodoh.  Huhu

So, here i want to share will all of you apa yang penting dan perlu diberi keutamaan. Harap sangat membantu, mana tahu kan dalam dunia ni masih ada yang macam aku,  google je tahu.  Ihiks. Sebenarnya depends pada diri sendiri jugak yerr,  ni pengalaman aku :

1) dapur gas dan gas

Yay or Nay dua benda ni penting untuk beli dulu lepas dapat kunci rumah.  Benda ni membantu banyak sangat untuk cut cost makan beli je tahu.  Kiranya perbelanjaan makan tu boleh cut dah dengan masak sendiri.  Tapi ni takdalah menjadi masalah besar,  sebab tak terlalu mahal.  Tak sampai seratus pun.  Dapur gas pun aku beli dulu dalam rm50 ja,  dah nak masuk 3tahun elok je guna.  

2) peti sejuk

Pentingggg sangattt pada aku sebab aku adalah manusia yang tak boleh hidup tanpa ais.  Heee.  Jadi peti sejuk memang jatuh number one pada aku lepas dapur gas.  Dan perlu tahu ya,  peti ais ni penting sebab bila ada dapur gas,  disinilah kau akan simpan segala macam stok. Mampos nak beli lauk basah dan sayur hari-hari setiap pagi.  Satgi haaa kelas kemana,  letih ke mana.  Tu tak campur lapaq malam-malam buta lagi.  Jadi peti ais adalah sangat penting.  Aku awal-awal duduk rumah ni mak aku bagi peti ais.  Yang dah tua lah usianya,  sebab mak aku beli baru. Ok je lagi guna, lepas setahun baru aku beli peti baru yang lebih besar sebab masa tu buat dadih sehari 200 ke 500 cup.  Memang beli pun hasil duit dadih dulu.  Kira tak ganggu ptptn ke apa.  Huhuhu.

3) tilam

Sebenarnya tilam ni tak penting pun kalau aku tak pregnant. Sejak pregnancy masuk 3rd trimester tak silap aku baru kami beli.  Tu pun sebab dah terpaksa sangat,  belakang aku dah sakit macam nak patah tulang belulang.  Tanpa berkata banyak,  akur jelah Abbas beli tilam.  Jenis kami berdua pula,  sekali beli biar yang elok terus, biar puas hati terus,  boleh pakai lama dan tahan lama. Survey tilam saja pun lama la jugak dulu nih sebelum beli. Lebih dari jari la kira nak bagi dua-dua puas hati.  Yang sama-sama nak. Huh.  So,here tilam adalah peting sangat pada perempuan yang mengandung.  Sangat berguna sampailah harini ye.



4) mesin basuh

Sebab nak jimat banyak benda dan kedekut banyak benda dan memboros bab makan sedap sedap aku perlulah berkorban untuk certain benda right?  Jadi aku memang kurang nafsu pada mesin basuh sebenarnya.  Memang sejak duduk rumah ni sampai Misyaal lahir kain baju aku memberus.  Ulang suara, memberus menggunakan tangan.  Macam tak percaya pulak,  dengan perut membulat mengandungkan Misyaal aku masih duduk memberus baju.  Tapi kadang tu tak laqat sangat kami pegi ja dobi 24jam.  Tambah-tambah masa Misyaal baby. Bila dah ada Misyaal memang masa jadi makin singkat, kain baju makin bergunung tunda basuh.  Masa tu lah kami rasa perlu helper yakni washing machine.  Huhu.  Tapi haaaaaa banyak peel doh,  nak cari yang murah dan kecik sebab aku tak suka benda besar-besar. Faham je lah rumah teres ni kan sekangkang kera ja dapur/toilet. Memang kena minimumkan saiz segala benda.  Berhari jugak kami pusing SP cari washing machine yang comelll haha.  Alhamdulillah jumpa jugaklah yang harga rm250.  Aku tak tahulah kalau ada yang lagi murah,  ni ja aku jumpa palinggg murah dan baru. Bukan 2nd-hand.

5) rak buku

Aku tak tahulah pada orang lain penting ke tidak.  Tapi pada aku YES.  Sebab kami dua student memang banyak lah buku-buku,  kertas-kertas,  stationary bagai.  Masa takda rak buku dulu,  bilik study memang "hot" je aku nak kemas.  Keliling dinding penuh meja jepun yang diatasnya dipenuhi susunan buku.  Memang makan ruang bilik yang dah sempit ni.  Sebelum Misyaal boleh kaki,  keadaan masih tersusun,  lepas Misyaal dah boleh kaki memang huru-haralah segala buku dan stationary kami. Sebab rendahkan meja.  Lepas tu memang aku decide wajib dah beli rak buku nih,  selain minimumkan keletihan aku ulang simpan benda yang sama,  bilik pun makin tersusun rapi.  Kan sedap mata memandang.  Ewah. Jadi aku pun takmau dah fikir panjang terus start enjin pergi kedai perabot dan make an oder.  Dalam rm150 ja aku beli tu.  Tapi aku tengok rak buku Ikea lagi murah,  rm99 ajoo. lagi lawa,  colour putih.  Tulah aku gelojoh sangat tak menyabar.  Huhuhu

6) rak dapur gas

Yang ni penting bila anak dah pandai punggah dapur.  Kalau anak masih baby atau takda anak tak perlu pun. Benda ni lebih safety lah sebab gas apa semua tertutup kan. Dan barang masak pun tersusun elok sikit bila ada  kabinet dapur.  Cumanya kalau anak hang macam Misyaal, memang rak tu kena letak selak arhhh. Adik-adik aku mai rumah,  curious ja tengok,  apehal lah siap mangga nih,  takut orang curi bawang ke apa.  Cis.!



7) vacuum

Ha...  Ya Allah ni sangat pentingggg pada aku apabila ada anak.  Kadang tu fikir balik takda anak pun perlu beli sebab dia jimat masa aku menyapu banyak sangat dan lebih memudahkan settle rumah.  Tapi kalau tak mampu lagi gunalah penyapu macam aku dulu.  Huhu.  Kami pun terpaksa beli sebab Misyaal adalah baby boy yang sangat sensetif dengan debu/habuk nih. Bila dah beli baru tau bertapa bergunaaa sangat.  Setakat harini memang takda lagi hari aku tak on vacuum tu.  Haha. As usual,  duduk rumah taman je kan,  vacuum pun aku belu yang small and cute ja.  Huhuhu.  Jimat ruang simpan bak kata aku-lah. Aku beli di go shop.  Harga ok ok ja.  Boleh pi ushar kaih!



8) ampaian

Yang ni pada Abbas penting,  pada aku tak.  Sebab tu kami lambat beli. Start musim hujan dan musim basuh baju malam-malam sebab pack jadual hidup dengan kelas dan kerja,  Baru aku bersuara "jomlah beli ampaian" . Kalau tak nehi-nehi!  Dah berpuluh kali Abbas suggest,  aku tak setuju.  Hahaha.  Finally musim hujan macam sekarang memang perlu.  Dan membantuuuu sangat sebab boleh tolak ubah-ubah tempat. Kalau siang aku jemur di luar. Kalau malam boleh jemur di dalam rumah.  Yang ni kami beli ampaian go shop jugak sebab lebih flexible. Mudah kot nak lipat bagi kecik dan jimat ruang.  Harga pun tak sampai 100 kot.  Aku dah lupa.

Tu jelah 8 benda yang agak mahal lah untuk beli pada aku dan ianya keperluan dalam rumah.  Benda lain takat katil,  almari apa semua yang kehendak tu slow-slow beli. Kalau di rumah aku ni,  meja makan mak aku bagi.  Biasalah mak aku khenn,  mana harta benda dia yang dia nak buang sebenarnya tapi masih boleh guna dia akan transfer ke rumah aku.  Lol.  Sofa dan almari Misyaal pulak Kak Nina a.k.a senior aku bagi.  Memang idok lerr aku nak beli.  Boleh je hang duduk atas lantai kan.  Hahahaha.

Haa.  Tu lah jawapan dari persoalan aku 4tahun lepas.  Dan ingat ya,  semuani berbeza setiap kita. Mungkin ada sipi-sipi yang sama.  Apa aku nak pesan base on experience aku beli benda-benda yang membantu dan memudahkan aku,  fikirlah seminggu/sebulan untuk beli satu-satu benda.  Bukan fikir dua tiga jam/dua tiga hari.  Sebab kadang,  kita hanya tunduk pada nafsu bukan keperluan.  Kalau ada yang perasan,  benda yang kelihatan "kehendak" pada orang lain,  tapi "keperluan" pada aku,  banyak aku beli lepas ada Misyaal.  Masa berdua takda apa sangat,  hidup macam biasa.  Makan-tido-pegi kelas-makan-tido.  Hahaha

Ok.  Tu jelah.  Saja aku typing malam ni sementara mata masih segar dan baru habis tengok cerita The Conjuring.  Hiks. Harap membantu k!  

Ahad, 23 Oktober 2016

how i detect my 2nd PREGNANCY

bulan 10 ni aku memang busyy sangat. ihiks. sumpah weih busy sangat dengan student life. mau taknya, assignment last minit kan hahaha. lepastu stress sorang-sorang tu tak campur tolak dengan peel group-mate apa semua yang buat sambil lewa. Memang aku stress sangat-sangat. Faham je lah kan yang aku ni bukan saja student iye dok. ok dah intro aku. hee.

walaupun busy tahap karma sekalipun dalam hidup ni, aku takkan pernah lupa bab period schedule aku everymonth. hahaha. boleh nampak tak how hard i planning, family planning . ekeke. Dijadikan cerita bulan 10 ni aku late date seperti jangkaan dan benda ni tak pernah berlaku dalam hidup aku. Setiap hari masa-masa aku penuh debaran hahaha iyelah dah la lewat (padahal baru 1 hari masa tu), lepastu badan aku pulak suam-suam kuku nak demam ke tak, dengan emo kejap-kejap, eh lagi emo aku bila aku fikir , pregnant? Lepastu tiba-tiba suasana hari raya bila fikir 2nd pregnancy, duk imagine yang aku mesti punya kena extend sem, dah rasa macam gelap ja mata, kengkonon dah takda hari esok. bahahaha. ok aku memang over sikit bab imagine. Tapi betullah tu aku rasa masa tu sebab aku memang not-ready-yet untuk 2nd pregnancy. Benda paling serabut nak fikir, sapa nak jaga baby bila ada kelas dan kerja, As people know aku kan jenis kurang percaya untuk bagi orang tak kenal jaga anak aku. Jadi memang aku rasa sukar untuk mulakan new life balik. Yelah dah ada orang baru, totally life pun jadi ter-baru.


Bila masuk hari kedua dan ketiga dalam dilema, dan Abbas pun dah stress aku asyik cakap benda yang sama "macam mana kalau pregnant?" kahkahakahak, walau hakikat dia sangat yakin NO, tapi aku tetap asking benda yang sama. Dalam masa duk kira lewat period tu, aku pun muhasabah lah ambil semangat, buatnya memang bebetul pregnant kan. Tapi hati aku langsung takrasa yang aku pregnant, cuma tanda satu ni jelah. Aihhh. Satu hari, dalam perjalanan nak pergi kelas Abbas cakap dekat aku macam hari raya penuh syahdu..

"Ana..emmm kalau pregnant betul maknanya memang Allah nak tambah rezeki kita. Memang Allah nak bagi anak ni. Memang betul-betul Allah nak bagi amanah ni. Sebab kita dan plan yang terbaik. Sungguh-sungguh dah untuk gap. Kalau Allah bagi, memang betul-betul rezeki sangat"

Aku speechlesssss sangat. Tapi hati aku tetap rasa takut hahaha. Sebab aku rasa scaryyy untuk extend sem lagi. Benda yang perlu kau tahu bila drop sem then extend sem ni ialah semangat study tu dah down, lepastu banyak benda kena settle yang menyerabutkan otak. Ni pengalaman aku di Uitm dulu lah. Sebab tu aku nak habiskan degree dulu baru fikir 2nd baby. Tapi iyelah, sebaik mana kita rancang, perancangan Allah tu jauh lebih baik. Dia Maha Mengetahui akan sesuatu hikmah yang tersembunyi. So yahh, aku kuatkan diri *ceh hahahaha* , aku buat pregnancy test dengan meminta semula strip pregnancy test pada jiran sebelah (sebab 3bulan lepas dia nak cek, aku pulak confident je bagi semua strip tu dekat dia , yakin doh aku lagi 5tahun baru nak produce baby bahahaha), kak tu pun dah hampir lupa mana dia letak. Lepas dia bagi, aku pulak macam eh takda instruction langsung benda ni. Macam mana nak tahu positif negatif kan.

Aku terus panggil kak sebelah (alang dia depan rumah) haritu dia guna, positif naik macam mana. Dia cakap, naik line merah ja satu. Sepoloh kali aku ulang, SATU ? dia pun sepuloh kali ulang, rasanya satu jaa. Haaa..sudah. cuak dah aku. Terus aku wasap tanya dalam group zaujah-zaujah kuin hahahah "pregnancy test dalam dunia ni , kalau positif semua dua line kan, ada tak yang satu line dah positif" muehehehe. Bila semua ahli group kata, ya dua line, tenang sikit hati aku walaupun gigih la depa duk wish congrates. xoxo

Lepastu aku terus google, kenapa jadi macam ni, period stop macam ni, dan tanda yang ada dekat aku adalah hyperstress dan berat naik mendadak, Gila kot dalam sebulan dah naik drastik 5kg. Stress lagi fikir berat tak turun sebab malas joging. :D *awat asyik stress benda nonsense je ni*  . ok takpelah bab tu, tapi aku tetap rasa upt tu yang problem sebab kak sebelah tu bagitau macam tu, tapi dia dah 5month pregnancy dah. Haa..sudah. Terus wasap Abbas satgi balik singgah watson. wuuwuu. Dijadi cerita, ada sorang kakak ni dalam group wasap kami cerita pengalaman dia, macam aku sebijik, dia lewat dah 3minggu lebih, dan dia pun mengalami insomia macam aku fikir adakah pregnant lagi hahaha. Tapi dia advance lagi lah sebab dah 3minggu, dia pun jumpa lah docter dan hasilnya negatif . Taktau nak describe hembusan nafas dia panjang mana nak gambarkan kelegaan hehehe. Bila dia kongsi aku jadi makin yakin, bukan sebab pregnant tapi faktor stress tu, Sebab bulan 10 ni memang aku punya emo tu lain macam weih. Takleh salah akan jadi hulk. Bila dah macam tu, aku try reduce aku punya stress, pertamanya aku mestilah off wasap hahaha. Malas aku fikir bab study dan kerja. Off wasap kejap, lepas tu buat aktiviti. Bukan main handfon scroll internet baca iium confession ye. Aku keluar rumah bersosial dengan jiran tetangga. Selain berbual masalah pembesaran anak-anak *ewah* , aku juga beriada seperti bermain bandminton dengan memakai slipar Abbas. Rasa la haa badan berpeluh setelah bertahun sayang lemak-lemak. ngeee~~

Beberapa hari aku tukar aktiviti aku yang lebih kemasyarakatan untuk hilangkan stress tu, and today i want to announce,


I'M NOT PREGNANT  !!!

Barulah hormon-hormon aku stabil kembali dan aku pun dah kurang banyak keemoan dengan melakukan riadah pada petang hari. Tapi petang ni aku type entry jeee :D  

p/s : aku dah nak habis final, lepasni aku akan kurangkan berfb dan berIg yang lagho tu hahaha. Aku nak tulis dalam diari banyak-banyak kenangan sebab aku dah rasa banyak benda aku lupa. Sobss.

k.bye.